On se zove Bojan, ima samo 20 godina, i sve će nas spasti od smrti! Evo i kako (VIDEO)

Mladić Bojan Slat izmislio je sistem kojim će biti omogućeno čišćenje okeana od plastičnog otpada i đubreta, a da se tom prilikom ne ugrožavaju morske životinje

  • 7

Bojan Slat (20) iz Holandije izumeo je koncept koji bi mogao da očisti svetske okeane od đubreta. Procenjuje se da se godišnje proizvede oko 300 miliona plastičnih proizvoda, a da isto toliko i završi u đubretu.

DA LI JE OVO NAJBOLJI DOKTOR U SRBIJI? Prodaje plastični otpad da bi kupio skener! (FOTO)

Od te količine, procene su da 20 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanima. Bojan je došao genijalnu na ideju o stvaranju plutajućih platformi koje bi prikupljale otpad s površine mora.

Koncept čišćenja okeana dizajniran je za hvatanje plutajuće plastike bez ugrožavanja riba i planktona u okeanima. Prikupljeno smeće moglo bi i da se reciklira. Kompanija "The Ocean Cleanup" čiji je Bojan osnivač, planira da pokrene sistem za čišćenje 2016. godine.

- Čak bi i planktonske vrste mogle ostati sačuvane jer mogu da se pokreću zajedno s vodom unutar barijere - pojašnjava Bojan na svojoj internet stranici.

Tvrdi i kako je sistem potpuno održiv jer bi koristio snagu sunca i vetra.

Mislili ste da nafta zagađuje okeane? Pogrešili ste. Pogledajte šta se desi kad kit isprazni creva! (VIDEO)

Predlaže poboljšanje okeanske vode tako da se procesori ugrade na morsko dno i sarađuju s plutajućim platformama, tako da voda može da se kreće kroz njih i stvara energiju.

Njegov koncept takođe uključuje korišćenje plutajućih barijera umesto mreža, koje mogu da pokriju veliku površinu i okreću se sporo čime bi se sačuvale životinje i njihova staništa.

- Ovaj koncept je toliko efikasan i procenjujemo da bi prodajom prikupljenog otpada iz pet okeanskih područja zaradili više novca nego što bi koštao ceo projekat - izjavio je mladić iz Holandije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mitka

    3. jun 2015 | 00:20

    O ovom decku je pisano jos pre par godina,mali je genijalac!

  • .......

    3. jun 2015 | 09:12

    steta pa se o njemu ne zna kao o Justinu Bieberu koji samo gadi drugima zivot

  • E da

    3. jun 2015 | 04:32

    Neka bar ova deca počnu da spašavaju planetu dok ne bude kasno, ako već i nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA