OVA PRELEPA MESTA NESTAJU: Zauvek će biti izbrisana sa lica zemlje! (FOTO)

8 prelepih destinacija koje će uskoro zauvek da nestanu

  • 8

Spomenike koje su ljudi izgradili u svoju slavu i postavili ih da im se divimo u velikim svetskim metropolama možete videti kad god želite, bilo da do tamo idete vozom, kolima ili avionom, ali ove spomenike koje je priroda izgradila u svoju slavu nećete imati prilike još dugo da posetite!

 

 ZAŠTO NISMO TAMO? Ovo su najlepše ostrvske plaže na svetu (FOTO)

 

1. Veliki koralni greben u Australiji

 

Najveći koralni greben na svetu koji se prostire na više od 300 hiljada kilometara u sledećih 100 godina mogao bi da nestane potpuno! Razlog za to skriva se u porastu temperature u okeanima, ali i u opštoj zagađenosti vazduha.

 

2. Venecija, Italija

 

Grad gondola, kanala i lepota raznih vrsta, polako ali sigurno tone. Veruje se kako će prelepa Venecija na kraju ovog veka biti samo uspomena. Ipak, postoji mala nada da će rastuća naučna i tehnološka otkrića uspeti da spasu prelepi grad.

 

Foto:carlwarner.com

Foto:carlwarner.com

 

3. Mrtvo more, Jordan

 

U poslednjih 40 godina visina vode se u slanom jezeru smanjila za trećinu, a zbog isušivanja Mrtvo more moglo bi u potpunosti nestati.

 

Foto: Wikimedia/David Shankbone

Foto: Wikimedia/David Shankbone

 

4. Nacionalni park Glacier, Montana (SAD)

 

Nekada dom za više od 150 glečera, a sada ih je ostalo manje od 25. Veruje se kako će zbog stalnog zagrevanja njihov broj za petnaestak godina biti nula.

 

Foto: Wikipedia/Ken Thomas

Foto: Wikipedia/Ken Thomas

 

5. Maldivi

 

Ovo prelepo ostrvo u Indijskom okeanu koji nosi titulu najniže države sveta, zbog porasta nivoa mora malo po malo nestaje u okeanu. Vlasti Maldiva kupuju dalje zemlju jer se veruje da u narednih 100 godina od Maldiva neće ostati ništa.

 

Foto: gili-lankanfushi.com

Foto: gili-lankanfushi.com

 

6. Sejšeli

 

Arhipelag koji uključuje 115 ostrva i malih ostrva u Indijskom okeanu čeka ista sudbina kao Maldive. Zbog erozije peska i uništavanja bogate podvodne flore Sejšeli će kroz 50 do 100 godina u potpunosti biti potopljeni.

 

Foto: Flickr/arwcheek

Foto: Flickr/arwcheek

 

7. Alpi

 

Jedno od najboljih mesta za skijanje na svetu takođe je u opasnosti od nestajanja. Godišnje se topi 3% glečera zbog čega se ugrožava dalje uživanje u zimskim radostima na ovom prostoru.

 

Čujski Alpi, Gornji Altaj. Foto: Wikimedia Commons/Александр Лещёнок

Čujski Alpi, Gornji Altaj. Foto: Wikimedia Commons/Александр Лещёнок

 

8. Glečer Athabasca, Kanada

 

Najposećeniji glečer u Severnoj Americi otopio se oko kilometar i po u poslednjih 125 godina. Stručnjaci upozoravaju da se taj proces još više ubrzao, pa da se sada topi od dva do tri metra godišnje, zbog čega bi u skorijoj budućnosti mogao potpuno da nestane.

 

Od sada Telegraf možete da pratite i na Vajberu!

 

( Telegraf.rs/ Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA