MISTERIJA SFINGI: Legende vekovima skrivaju jednu od najvećih tajni drevne civilizacije

Egipćani su predstavljali svoje kraljeve i bogove kao poluživotinje-poluljude, pa je tako sfinga predstavljala nešto značajno civilizaciji

  • 3

U Egiptu se nalazi nekoliko sfinga, ali se one pojavljuju i u drugim civilizacijama, kao što su Asirija i Grčka. Međutim, legende o ovim kamenim gigantima vekovima već teraju ljude da se zapitaju otkud one tu i koja je bila njihova funkcija i simbolika.

MUMIJAMA MOZAK VADILI KROZ NOS i još 57 neverovatnih stvari koje niste znali o Egiptu (FOTO)

Pa tako, velika sfinga stražari u egipatskoj pustinji, oko deset kilometara daleko od Kaira, i čuva tri velike piramide u Gizi. Ovo čudoviste je načinjeno od kamena, s glavom čoveka i telom lava koji leti s napred pruženim šapama. Telo je samo grubo izvajano, dok je glava detaljno obrađena. Oči su tajanstvene, i imaju pogled koji još niko nije umeo da objasni. Gledaju preko pustinje s nekom tajanstvenom nadmoći.

Figura je visoka preko 20 metara, a duga 63 metra. Veruje se da je sfinga stara najmanje 5.000 godina.

Jedino tumačenje nađeno je u maloj kapeli, koja se nalazi između šapa čudovišta. U njoj su zapisi koje su ostavila dva drevna egipatska kralja. Oni objašnjavaju da sfinga predstavlja jedan od oblika boga sunca Harmakisa, i da je njen zadatak da groblje oko piramida odbrani od svakog zla.

Njihove glave predstavljaju likove kraljeva a u svetim egipatskim spisima reč "sfinga" znači "gospodar". U primitivnim religijama verovalo se da kralj poseduje snagu i lukavstvo različitih životinja. Tu moć je sticao stavljajući na glavu njihove kože. Zato su Egipćani predstavljali svoje kraljeve i bogove kao poluživotinje-poluljude.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U Asiriji i Grčkoj sfinge su bile predstavljene s krilima. U Asiriji su to obicno bili muškarci, a u Grčkoj su imale glavu žene.

Grci su imali jednu legendu o Sfingi. Sfinga je živela na jednoj steni i ubijala je svakog putnika koji bi prošao a nije umeo da reši zagonetku koju bi mu ona postavila: "Šta ide ujutru na četiri noge, u podne na dve, a uveče na tri?"

Edip joj je odgovorio da je to čovek, jer kao dete puzi na sve četiri, kao odrastao ide na dve noge, a kao starac hoda pomažući se štapom. To je bio pravi odgovor, pa se Sfinga u besu bacila sa stene i umrla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dragan

    19. decembar 2015 | 22:53

    Zanimljiv ali verivatno netacan odgovor ili bolje receno poluodgovor !!! Jer nikako da se objasni kako su ti stari narodi sagradili Piramide. I jos u njima geometrijski pravilno hodnike i prostorije??? Po meni od Sveta se krije istina ?!

  • Drekavac

    19. decembar 2015 | 21:21

    Lep clanak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA