Leonardu da Vinčiju za Mona Lizu nije pozirala samo žena

Prema rečima italijanskog istražitelja umetničkih dela, muški model koji je pozirao Leonardu je njegov pomoćnik Ðan Ðakomo Kaproti

  • 2

Italijanski istražitelj umetničkih dela Silvano Vinčeti tvrdi da istraživanja potvrđuju njegovu teoriju da su Leonardu da Vinčiju za portret Mona Lize pozirali i muškarac i žena.

NOVA TAJNA ČUVENE SLIKE: Naučnici otkrili još jedan portret ispod Mona Lize! (VIDEO)

Iako identit slavne Mona Lize nije siguran, istoričari veruju da je reč o Lizi Gerardini, ženi firentinskog trgovca svilom Frančeska Ðokonda.

Vinčeti, koji vodi Nacionalni komitet za promociju istorijskog i kulturnog nasleđa Italije kaže da je ključne dokaze svoje teorije otkrio tehnikom infracrvenog svetla: "U prvom sloju slike može se videti da se Mona Liza ne osmehuje i da nije radosna, već da je melanholična i tužna."

Prema njegovim rečima, muški model koji je pozirao Leonardu je njegov pomoćnik Ðan Ðakomo Kaproti, poznatiji kao Salai.

Foto: culturacolectiva.com Foto: culturacolectiva.com

Koristeći fotošop, Vinčeti je poredio lice Mona Lize sa ostalim Leonardovim delima za koja se veruje da je Salai pozirao, kao što je "Sveti Jovan Kristitelj".

- Poređenjem tih slika sa Mona Lizom, određeni detalji se savršeno preklapaju, tako da zaključujemo da su Leonardu pozirala dva modela, a on je kasnije samo dodavao detalje iz svoje mašte - rekao je Italijan.

Vinčeti veruje da je spoj lika dva modela ishod Da Vinčijeve fascinacije androginošću, jer je renesansni slikar i naučnik navodno verovao da je savršeno biće kombinacija muškarca i žene, a svoju teoriju zasniva na zapisima italijanskog istoričara umetnosti i slikara iz 16. veka Ðorđa Vazarija, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA