MRAČNA TAJNA PRELEPOG JEZERA SMRTI: Ko ovde ubije čoveka ne mora u zatvor (FOTO)

Zločin bi morao biti spontano izvršen u parku, jer bi u suprotnom mogao biti kvalifikovan kao ubistvo s predumišljajem i namerom da se izvrši u drugom distriktu, pa bi obavezujući sastav porote drugačije izgledao, te ubicu ne bi spasilo to što u Jeloustounu nema dovoljno stanovnika države na čijoj teritoriji se dogodio zločin

  • 0

Osim što zbog svoje zabačenosti deluje kao idealna pozornica za savršen zločin, jedan od najvećih nacionalnih parkova u SAD - Jelouston, to i jeste zahvaljujući rupi u zakonu, koja svakom ubici omogućava da lako izmakne ruci pravde.

Bacali su novčiće za sreću u ovaj izvor, a onda se dogodilo nešto iznenađujuće čudno (VIDEO)

Zamislite toliko udaljeno mesto, da ne možete da mu priđete nijednim putem; nema tragova ljudskog života, a svuda oko vas je divljina, posred koje postoji čak i supervulkan.

Dobrodošli u Jelouston, nacionalni park pod zaštitom UNESCO, koji se prostire na tromeđi država Vajoming, Montana i Ajdaho, zahvatajući površinu od skoro 9.000 kvadratnih kilometara.

Ova regija, poznata kao "Zona smrti", svoju popularnost duguje jednom krimiću iz 2007. godine, kada je Si Džej Koks u svojoj "Slobodnoj vatri", priču izgradio oko mesta izvan zakona.

Foto: Wikipedia / Scott Catron Foto: Wikipedia / Scott Catron

Iako "kači" tri države, Jelouston se nalazi pod federalnom upravom Vajominga, što podrazumeva sledeće: kada bi dva čoveka kampovala u delu parka koji pripada Ajdahu, ukoliko bi se posvađali, pa jedan ubio ovog drugog, ubica bi imao pravo da mu se sudi pred porotom.

Problem, međutim, nastaje zbog toga što bi, prema šestom amandmanu američkog ustava, u poroti morali da sede ljudi iz Ajdaha i Vajominga, a u ajdaškom delu nema stanovnika.

Kako to znači da ubici ne bi moglo biti obezbeđeno fer suđenje - on odlazi slobodan.

Ovo, pak, ne znači da u Jeloustonu vlada potpuno bezvlašće: za ovakav epilog počinjenog krivičnog dela, ono mora biti teže, pošto vam za lakše oblike kršenja zakona može presuditi i sudija, bez porote.

Foto: Wikipedia/ Ed Austin/Herb Jones Foto: Wikipedia/ Ed Austin/Herb Jones

Takođe, zločin bi morao biti spontano izvršen u parku, jer bi u suprotnom mogao biti kvalifikovan kao ubistvo s predumišljajem i namerom da se izvrši u drugom distriktu, pa bi obavezujući sastav porote drugačije izgledao, te ubicu ne bi spasilo to što u Jeloustounu nema dovoljno stanovnika države na čijoj teritoriji se dogodio zločin.

Ceo koncept 2005. godine stavio je na test jedan lovac koji je slučajno ubio losa, stojeći na jeloustonskoj zemlji koja pripada Montani.

Na suđenju u nadležnom Vajomingu, okrivljeni je zahtevao da mu sudi porota iz Montane, računajući na to što, iako u njenom delu živi nekolicina stanovnika, njihov broj nije dovoljan da bi oformio "sudsko veće", ali je sud odbio ovaj predlog, upravo želeći da demantuje da je Jelouston "Zona smrti".

Ovim pitanjem pozabavio se i profesor Brajan Kalt u svom radu "Savršen zločin", a kako je bio zabrinjen da bi to moglo da podstakne potencijalne zločince da se upute ka ovoj pravno "ničijoj" zemlji, pre objavljivanja rada obratio se nadležnim organima, za koje je čak izradio nacrt rešenja - ali bezuspešno.

Foto: Foter/Flickr/SalFalko Foto: Foter/Flickr/SalFalko

- U Vašingtonu se ništa ne dešava samo zato što je dobra ideja. Kada bi Kongres želeo ovo da reši, to bi i učinio, i to za kratko vreme. Problem nije to što je stvar komplikovana, već to što ne postoji interesovanje da se rupa u zakonu popuni - kaže Kalt, navodeći da je uradio sve što je mogao, i da če, u slučaju nekog zločina, ruke biti krvave američkoj vladi, a ne njemu.

(Telegraf.rs / Izvor: news.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA