≫ 

Francuska čuva čak 600 godina ovu staru kuću u kojoj je ROĐENA NJIHOVA HEROINA (FOTO)

Selo Domremi-la-Pusej bi bilo tek jedno od bezbroj francuskih sela, zaboravljeno i anonimno, da se u njemu nije rodila najveća heroina tog naroda. Zahvalna otadžbina je sačuvala kuću u kojoj je ugledala svet, i to skoro bez ikakve državne intervencije

  • 2

Neka posebna priča o Jovanki Orleanki zaista nije potrebna. Za početak, toliko je filmova o njoj snimljeno da praktično svi znaju šta je ona bila i kako se proslavila.

Ali, evo kratkog uvoda. Rođena je 6. januara oko 1412. godine u dobrostojećoj seljačkoj porodici od oca Žaka d'Arka i majke Izabele Romej, u mestu Domremi-la-Pusej na severoistoku Francuske, u ondašnjem vojvodstvu Bar.

Rođena je u jeku Stogodišnjeg rata tokom koga se engleska kraljevska kuća Plantagenet, koja je ujedno kao vojvodska kuća Normandije bila podređena kralju Francuske, borila protiv Kuće Valoa oko francuskog prestola, tvrdeći da ima veće pravo na njega.

Jovanka je tvrdila da su joj se u vizijama javljali Arhanđel Mihail, Sveta Margareta i Sveta Katarina Aleksandrijska, koji su joj zapovedili da pomogne Šarlu VII da spase Francusku od engleske dominacije koja je postojala u tom periodu pomenutog konflikta.

Jovanka Orleanka na krunisanju Šarla VII u katedrali u Remsu, slika Žana Ogista Dominika Engra. Foto: Wikimedia Commons/cartelfr.louvre.fr Jovanka Orleanka na krunisanju Šarla VII u katedrali u Remsu, slika Žana Ogista Dominika Engra. Foto: Wikimedia Commons/cartelfr.louvre.fr

Kralj je, da skratimo priču, dao šansu Jovanki i poslao je da razbije opsadu Orleana, što je ona i učinila, na opšte zaprepašćenje. Još nekoliko brzih pobeda, uključujući i oslobađanje Remsa, doveli su do zvaničnog krunisanja Šarla u tom gradu, u čijoj su katedrali od 1223. godine krunisani svi francuski kraljevi do samog kraja monarhije.

ENGLESKI JUNACI SU BILI GOLOGUZI: Ovo je priča o najneverovatnijoj srednjovekovnoj bici

Međutim, zarobljena je od strane Burgundaca koji su predali Englezima koji su joj potom sudili zbog jeresi. Spaljena je na lomači 30. maja 1431. godine. U trenutku smrti imala je oko 19 godina.

1456. godine, međutim, inkvizitorski je sud ovlašćen od strane pape Kalista III ponovo ispitao sve dokaze i njene izjave, razbucao prvobitnu presudu, proglasio je nevinom, a potom i mučenicom.

Kuća u selu Domremi-la-Pusej kojoj je 1412. godine rođena Jovanka Orleanka. Crtež iz 1834. godine. Foto: Wikimedia Commons/Herr Satz Kuća u selu Domremi-la-Pusej kojoj je 1412. godine rođena Jovanka Orleanka. Crtež iz 1834. godine. Foto: Wikimedia Commons/Herr Satz

U 16. veku postala je simbol Katoličke lige (grupe koja se borila protiv protestanata tokom Francuskih verskih ratova), a 1803. godine po odluci Bonaparte proglašena je simbolom Francuske. 1909. godine Katolička crkva ju je proglasila blaženom, a sveticom jedanaest leta docnije. Nalazi se u grupi od devet najcenjenijih svetaca-zaštitnika zemlje galskih petlova.

Vratimo se sada na selo Domremi-la-Pusej. U njemu se i dalje nalazi i čuva kuća u kojoj je rođena. Sagrađena je neposredno pre nego što se Jovanka rodila, dakle, na samom početka 15. veka, između 1400-1412. godine. Prvobitno se odmah pored nalazila i farma njenog oca.

Kuća ima veliku spavaću sobu u kojoj su noći provodili njeni roditelji, ali koja je takođe bila i dnevna soba, kuhinja i trpezarija. Tu su zatim soba Jovankina i njene sestre, jedna bratovljeva, kao i podrum te tavan.

Kuća u selu Domremi-la-Pusej kojoj je 1412. godine rođena Jovanka Orleanka. Fotografija iz 1870. godine. Foto: Wikimedia Commons/Alfred Adler Kuća u selu Domremi-la-Pusej kojoj je 1412. godine rođena Jovanka Orleanka. Fotografija iz 1870. godine. Foto: Wikimedia Commons/Alfred Adler

Kuća je sve do 16. veka ostala u vlasništvu porodice, sve dok je nije 1586. godine kupila Luiza de Stenvij, grofica Salma. Promenila je vlasništvo ponovo 1611, ali zbog haosa Tridesetogodišnjeg rata koji je usledio ne znamo imena njenih stanara i vlasnika. 1700. godine kuća je bila deo miraza izvesne Flokete Nikole.

Već tada su počele da je turistički posećuju slavne i velike ličnosti, poput filozofa Mišela de Montenja i istoričara Antoana Kalmea.

Zbog serije renoviranja u drugoj polovini 18. veka i nevičnog dovoda vode postala je nemoguća za život, pa je služila kao ostava neko vreme. 1818. je kupljena od strane okružnog saveta za sumu od 2.500 franaka, obnovljena i klasifikovana kao istorijski spomenik 1840. godine.

Kuća u selu Domremi-la-Pusej kojoj je 1412. godine rođena Jovanka Orleanka. Fotografija iz 2011. godine. Foto: Wikimedia Commons/Laberus Kuća u selu Domremi-la-Pusej kojoj je 1412. godine rođena Jovanka Orleanka. Fotografija iz 2011. godine. Foto: Wikimedia Commons/Laberus

Pre toga, 1820. godine kralj Luj XVIII je podigao neoklasičnu bistu u čast Jovanke Orleanke, u jednoj od ulica u blizini. 1839. godine postavljena je i statua njena na fasadi iznad glavnih vrata, na kojoj je prikazana u oklopu i klečećem položaju, koja je replika statue prvobitno postavljene na jednom orleanskom mostu 1562. godine pa uništene tokom Francuske revolucije.

Slična statua, kojoj su odvaljene noge i ruke takođe tokom revolucije, iz 1611. godine, danas je najstarija sačuvana statua Jovanke Orleanke.

Eto. Francuzi čuvaju svoje kulturno nasleđe, čak i kada se radi o kući svoje velikanke.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ocajnono pero

    7. oktobar 2016 | 14:56

    Svi se drze svojih istorijskih vrednosti i s ponosom je isticu samo se od Srba trazi da se odreknu svoje istorije, svojih manastira. Stalno nas tucaju u glavu kako mnogo zivimo u istoriji i da to podhitno zaboravimo. Dokaz da postojimo 800 godina na KiM, ako ne i duze. 8 vekova ima nasim manastirima. Kauboji se klanjaju i isticu stub za koji je Dzotdz Vasington vezao svog konja, jer nemaju sta drugo da ponude svetu,a ni sebi. Jos je gore sto u Srbiji ima onih koji bu zarad NATO i Amerike rado uslisili njihove zahteve i srusili sve sto je srpsko samo da im se u cmar uvuku sto dublje. Samo da obavestimo i njih i kauboje koji od istorijskih licnosti imaju Vajata Erpa alkosa, Doka Holideja kockara , Al Kaponea mafijasa i desetak predsednika drzave od kojih pamte Kenedija, Vasintona i jos neke. Srbi cuvajmo nase. Nedamo im ni tarabu od upletenog pruca koje je starije od Amerike da nam unistavaju.

  • Jon Snow

    7. oktobar 2016 | 16:23

    Sve je to u redu Cuvaju svoje Ali oni nisu imali turke koji su sve porusili ua 500god koliko smo bili pod njima. A i mi kao Srbi smo krivi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA