≫ 

Evo čime Kinezi jure vanzemaljce i upravo su ga upalili (FOTO) (VIDEO)

FAST (radio teleskop sferičnog prečnika od petsto metara) će tragati za gravitacionim talasima, beležiti radio emisije sa zvezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života

  • 8

Kina je pustila u rad najveći radioteleskop na svetu, čija je površina čak oko 30 fudbalskih terena, a istraživaće da li postoji inteligentan život van Zemlje.

SNIMLJENE ZAPANJUJUĆE FOTOGRAFIJE: Da li na ovom mesecu u blizini Zemlje žive vanzemljaci?! (FOTO) (VIDEO)

Ovaj projekat, zajedno sa nedavnim lansiranjem druge kineske svemirske stanice, pokazuje koliko rastu ambicije Kine u istraživanju svemira i sticanju prestiža na međunarodnom naučnom planu, navodi agencija AP.

Zvanična kineska novinska agencija Sinhua javila je da je stotine astronoma i zaljubljenika u svemirska istraživanja prisustvovalo otvaranju ovog radioteleskopa koji naučna zajednica naziva skraćenicom FAST - radio teleskop sferičnog prečnika od petsto metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

Istražitelji su naveli da će FAST tragati za gravitacionim talasima, beležiti radio emisije sa zvezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života. Teleskop prečnika 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu između tri planine koji mu obezbeđuju prirodni oslonac. Njegova izgradnja trajala je pet godina i koštala je 180 miliona dolara. On je veći od Aresibo teleskopa u Portoriku, prečnika 300 metara.

Foto: Tanjug/AP/Chinatopix Foto: Tanjug/AP/Chinatopix

Izgradnja konstrukcije od 4.450 panela, nazvane "Tijanjan", ili "Oko neba", počela je 2011. i završena je u julu.

Kina je takođe završila izgradnju turističkih pristupa, kao što je terasa za posmatranje na obližnjoj planini.

Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra simbolom nove snage zemlje.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vaše ime :

    27. septembar 2016 | 12:39

    Veliki akcelerator ispod Ženeve je u stvari prototip motora za svemirski brod kojib bi se obavljalo medjuzvezdano putovanje. Medjutim, to je nemoguće bez preciznog mapiranja svakog "kamena" i magnetnog polja na toj putanji a tome služe ovakvi teleskopi i sonde. Za, od prilike 200godina...možda se i realizuje ova ideja računajući geometrijsku progresiju nauke i tehnologije.

  • Boban

    27. septembar 2016 | 20:12

    Kad pogledam šta se sve na svetu dešava, pitam se da li u opšte na zemlji postoji inteligentan svet?

  • wolf predator

    27. septembar 2016 | 15:57

    Ovo je tanir iz kojeg bogovi jedu buraniju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA