NOVI RUSKO-AMERIČKI EKSPERIMENT: Miševi u svemiru, pravi se nova staklena bašta

Kako navodi zamenik direktora Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka Vladimir Sičov, miševi će provesti u svemiru 30 dana, a zatim će biti vraćeni živi na Zemlju

  • 5

Pre ljudi, na Mars bi trebalo da stignu miševi, a nije isključeno ni da ćemo uskoro jesti papriku, pšenicu i zelenu salatu sa Marsa. Na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) će sledeće godine biti poslato 20 miševa radi proučavanja uticaja faktora svemirskih letova na organizam, u okviru zajedničkog rusko-američkog eksperimenta.

GLEDAJTE UŽIVO IZ SVEMIRA: Evo šta upravo rade astronauti na svemirskoj stanici (VIDEO)

RUSI I AMERIKANCI ZAJEDNO POLETELI U KOSMOS: Tri kosmonauta će provesti 534 dana u svemiru (FOTO)

Kako navodi zamenik direktora Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka Vladimir Sičov, miševi će provesti u svemiru 30 dana, a zatim će biti vraćeni živi na Zemlju.

Ovo nije prvi eksperiment koji uključuje slanje životinja u svemir. Pre tri godine Rusija je u svemir poslala čitav zoološki vrt: 45 miševa, 15 gekona, osam mongolskih puževa, 20 puževa i riblja jajašca na svemirskom brodu "Bion M".

Osim ovoga, ruski kosmonauti će, prema rečima Sičova, u novom stakleniku na MSS pokušati da uzgajaju papriku, pšenicu i zelenu salatu.

- Nova staklena bašta "Lada dva" biće postavljena u decembru na MSS i započeće novi niz eksperimenata, a prvi će biti prilično težak, jer takvi usevi nikada nisu uzgajani u svemiru - ističe Sičov.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mister No

    12. novembar 2016 | 10:22

    Da li je ovo samo odgovor da covek,ipak, jos nikad nije otisao u svemir?

  • Pao sa Marsa

    12. novembar 2016 | 11:20

    Ha ha ha pa Rusi ne znaju da prave hranu ni na zemlji,a hoce na Marsu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA