DŽAMIJA U KOJOJ JE GROB SVETOG JOVANA KRSTITELJA: Bogomolja koju skrivaju od očiju radoznalih turista (FOTO)

U selu Sebastija na Zapadnoj obali u Palestini nalazi se džamija Nabi Jahja, glavna u tom nekada važnom antičkom gradu. U kripti ispod nje nalaze grobnice od kojih jedna, po verovanju, pripada Svetom Jovanu Krstitelju. Ali ne samo po muslimanskom verovanju! Još su Vizantijci u to verovali!

  • 12

Džamija Nabi Jahja, odnosno džamija proroka Jahje, odnosno džamija proroka Jovana, glavna je džamija na centralnom trgu u selu Sebastija (nekada važnom antičkom gradu) u blizini Nablusa na Zapadnoj obali u Palestini, pod okupacijom Izraela.

Ima veliki potporni zid, jednu kupolu i jedan minaret; u njenom dvorištu se nalazi mala zasvođena građevina u kojoj stepenice vode u pećinu. Šest se pogrebnih niša u njoj nalazi, a među njima su grobnice biblijskih proroka Jeliseja, Avdeja i Jovana Krstitelja.

Tako kaže tradicija, ali ne samo muslimanska. Džamija se nalazi na mestu za koje se još u vizantijskim vremenima verovalo da je poslednje počivalište Jovana Preteče, lokacija na kojoj su ga sahranili njegovi sledbenici. Romeji su tu podigli crkvu, a krstaši su 1160. godine podigli katedralu; sultan Saladin je 1187. godine unutar ruševina te katedrale sagradio islamsku bogomolju koju su Osmanlije u XIX veku obnovile.

Džamija Nabi Jahja u selu Sebastija u blizini Nablusa na Zapadnoj obali. U njoj je po islamskom i hrišćanskom verovanju sahranjen Sveti Jovan Krstitelj. Foto: Wikimedia Commons/documentarist.com Džamija Nabi Jahja u selu Sebastija u blizini Nablusa na Zapadnoj obali. U njoj je po islamskom i hrišćanskom verovanju sahranjen Sveti Jovan Krstitelj. Foto: Wikimedia Commons/documentarist.com

Francuski istraživač Viktor Gerin ovako je opisao svoju posetu ovom mestu 1870. godine:

"Na zapadnoj strani zdanja uzdiže se muslimansko svetilište krunisano malom kupolom sa uskim prozorima koje propušta slabašno svetlo u kriptu koju pokriva. Kripta verovatno pripada antičkoj bazilici koja je zamenjena građevinom koja je sada u ruševinama.

Silazi se niz petnaest stepenika; onda, nakon što se prođe spust koji je nekad bio zatvoren monolitnim vratima, siđeš niz još dva stepenika i nađeš se u kripti koja je nekada bila popločana mermerom različitih boja koje tvore neku vrstu mozaika. [...] Kripta, malog obima, sadrži grobnu komoru podeljenu u tri paralelne nadsvođene niše sa isečenim kamenovima između njih. Vide se samo kada se stavi svetlo na tri mala otvora u zidu komore. Prema drevnoj tradiciji, jedno od ova tri odeljenja je grobnica Svetog Jovana Krstitelja, a druge dve pripadaju Avdeju i Jeliseju".

Malo savremenih podataka o ovoj bogomolji postoji i kao da je neko skriva od radoznalih pogleda i turista. Doduše, nalazi se u Palestini, na Zapadnoj obali, gde turisti i ne zalaze preterano.

Sveti Jovan Krstitelj na slici El Greka, oko 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/digibis.com Sveti Jovan Krstitelj na slici El Greka, oko 1600. godine. Foto: Wikimedia Commons/digibis.com

Inače, Jovan Preteča je jedan od velikih islamskih proroka, i muslimani veruju da je bio svedok "Reči Božije", odnosno Isusa (Kuran ga naziva između ostalog i tako), i prorok koji je najavio dolazak samog Isusa (koji je muslimanima pretposlednji i drugi po važnosti prorok koji će se vratiti na Zemlju neposredno pre Sudnjeg dana da bi obnovio pravdu i porazio "lažnog Mesiju").

Muslimani takođe veruju da je Jovan bio jedan od proroka koji su sreli Muhameda tokom njegovog noćnog putovanja koje je u islamskoj tradiciji poznato kao Isra i Miradž.

Zbog kuranskih opisa Jovana kao čestitog i ljubaznog čoveka, cenjena je figura u sufizmu i islamskom misticizmu. Evo jednog primera pominjanja ovog hrišćanskog sveca u islamskom svetom spisu: "O Jahja, prihvati Knjigu odlučno!" – a dadosmo mu mudrost još dok je dječak bio i nježnost i čednost, i čestit je bio i roditeljima svojima bio je dobar, i nije bio drzak i nepristojan. I neka je mir njemu na dan kada se rodio i na dan kada je umro i na dan kad bude iz mrtvih ustao!" (Kuran (19:12-15).

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Besha

    21. januar 2017 | 18:35

    Doista je mudar i milostiv gospodar zemlje i nebesa i onoga izmedju njih

  • frka frka

    21. januar 2017 | 23:45

    Sveti Jovan Krstitelj je postradao pre stradanja Gospoda Isusa Hrista, a Sveti apostol jevanđelista Jovan Bogoslov jeste umro na ostrvu Patmos

  • Čika Velja

    21. januar 2017 | 19:39

    Mala ispravka! Prorok Jahja se ovako pisano i u nasem jeziku citano podrazumeva kao "prorok Jahja" pa onda i kako ste napisali po prevodu imena-prorok Jovan,ali... Jahja je,u prevodu,jedan od oblika kako se izgovaralo Bozije Ime,ili Jahve,Jah (AleluJah) ili Jehova! Tako da kad se napise prorok Jahja,to ustvari tacno prevedeno znaci-prorok Jahjin-Jahveov ili Jehovin!!! U svakom slucaju,ovde se radi o nekom vernom Bozijem slugi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA