Niko ne ume da objasni zašto je ovo jezero RUŽIČASTO cele godine. A tek kad se sipa voda u čašu, počinje magija (FOTO) (VIDEO)

Za razliku od drugih ružičastih jezera koja menjaju boju u skladu s promenom temperature, jezero Hiler je ružičasto cele godine

  • 2

Na ostrvu Midl (Middle) u zapadnoj Australiji nalazi se ružičasto jezero Hilier koje vekovima već fascinira naučnike. Boja jezera je trajna i ne menja se cele godine, a voda ostaje ružičasta čak i kada se stavi u posudu.

ZELENO JEZERO JE POCRVENELO: Pavići su šetali i ugledali veliku lokvu, ljudi u panici, strahuju od najgoreg! (VIDEO)

Prvi zapis o ružičastom jezeru potiče iz davne 1802. godine kada se britanski pomorac i hidrograf Metju Flinders usidrio kod ostrva na putu za Sidnej. Tokom 19. veka na ostrvu su živeli lovci na foke i kitove. Početkom 20. veka na delu jezera napravljena je solana, ali je iz nerazjašnjenih razloga ubrzo napuštena.

Ni dan danas nije tačno poznato čemu jezero Hilier duguje svoju jedinstvenu boju. 1950. godine grupa naučnika istraživala je uzroke za ovaj fenomen, ali nisu pronašli nikakve tragove algi koje najčešće daju boju vodi. Ipak, spekuliše se da je ruzičasta boja, poput sličnih fenomena, rezultat visokog saliniteta i prisustva algi koje vole so, poput Dunaliela salina, kao i ružičaste bakterije halobacteria.

Ali za razliku od drugih ružičastih jezera koja menjaju boju u skladu s promenom temperature, jezero Hiler je ružičasto cele godine. Boja je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se stavi u posudu. Jezero je okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, a od okeana ga deli uzano područje peščanih dina, dok je samo jezero dugačko 600 metara.

Ono je naravno i ogromna atrakcija za turiste, a zahvaljujući visokom nivou saliniteta, svakako bi bilo zanimljivo plutati u njemu. Ipak, ostrvo se za sada koristi samo u istraživačke svrhe i dobro je čuvano.

Razlozi za ovoliku tajnovitost nisu do kraja poznati, možemo nagađati da ga naučnici "čuvaju samo za sebe" upravo zato što i dalje nije utvrđeno šta izaziva stalnu ružičastu boju, te ni kupanje ovde nije baš uobičajeno.

Trying to work out why #lakehillier is called 'pink lake'? .... any guesses? Salty goodness by @saltywings

A photo posted by @LivingPerth |Tag #livingperth (@livingperth) on

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Iggy

    5. februar 2017 | 10:18

    Zorica Brunclik oprala kosu u njemu..

  • Killi

    5. februar 2017 | 11:53

    Zbog algi koje su specifične za bas to podneblje, klimu i sastav vode u jezeru... Guglajte malo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA