Pljačkao je banke i vozove, strepili su od njega ali je postao legenda! Lovili ga specijalni agenti, a onda se desilo kukavičko ubistvo (FOTO) (VIDEO)

Prema nekim navodima, njegova kriminalna dela bila su počinjena delom iz osvete zbog lošeg postupanja severnjačkih vojnika prema njegovoj i drugim projužnjačkim porodicama

  • 5
Foto: Wikimedia/Library of Congress Foto: Wikimedia/Library of Congress

Na današnji dan 1886. slavni američki odmetnik Džesi Džejms po prvi je put je opljačkao banku i odneo za te prilike veliku svotu novca - 15.000 dolara.

Legenda o čuvenoj Mata Hari je SAMO MIT? Nove informacije bacaju senku na sve što znamo o njoj (FOTO) (VIDEO)

Džesi Džejms bio je jedan od najuspešnijih pljačkaša banka i vozova u istoriji SAD-a. Njegova kriminalna karijera trajala je oko 15 godina, i izazivao je paniku među stanovništvom. A njegovi krvavi pohodi poprilično su usporavali ekonomski rast savezne države Misuri u teškim i godinama nakon Američkog građanskog rata.

Naime, Džesi Džejms bio je sin baptističkog sveštenika iz Kentakija dok mu je majka bila rodom iz Misurija. Njegova porodica bila je izrazito južnjački orijentisana pa nije čudno što su se Džesi i njegov brat Frenk pre nego su krenuli u pljačke i razbojništva bili u konfederacijskoj vojsci gde su se za vreme američkog građanskog rata borili i kao gerilci.

Prema nekim navodima, njegova kriminalna dela bila su počinjena delom iz osvete zbog lošeg postupanja severnjačkih vojnika prema njegovoj i drugim projužnjačkim porodicama toekom građanskog rata. A Džesi je do kraja života ostao izrazito rasistički nastrojen.

Nakon rata je s bratom Frenkom i rođakom Koleom osnovao bandu poznatu pod nazivom "James – Younger". Nakon prve pljačke na današnji dan 1886. kad su opljačkali banku u gradiću Liberti u Misuriju zbog plena od za tadašnje prilike ogromnih 15.000 dolara banke i železničke kompanije unajmljuju specijalne agente koji ih love, ali bezuspešno. Oni su uvek korak ispred zakona. Godine su prolazile, a Džesi je nastavljao da pljačka, a vlasti su bile bespomoćne..

Smatra se da je on sa svojom bandom ukrao preko 200.000 tadašnjih dolara.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Vlasti države Misuri bile su frustrirane Džesijevom sposobnošću da im stalno beži. Zato su odlučili da ponude 10.000 dolara Robertu Bobu Fordu, Džesijevom prijatelju i nekadašnjem članu bande, da ga likvidira.

Ford je zajedno s bratom otišao u posetu Džesiju. Čekali su trenutak kada će biti bez oružja. I to se dogodilo kad je Džesi ugledao na zidu jednu prašnjavu sliku. Popeo se na stolicu da je očisti okrenuvši se prema zidu. U tom je trenutku Bob Ford video je svoju priliku. Pucao je tada 35- godišnjem Džesiju u leđa. Ovo po mnogima kukavičko ubistvo postalo je nacionalna senzacija. Reke znatiželjnika dolazile su da vide mrtvo telo slavnog odmetnika. Tada priča o Džesiju poprima razmere mita i on postaje legenda.

U modernim popularnim interpretacijama Džesi Džejms se često prikazuje sličan Robin Hudu, pljačkaš bogatih koji deli siromašnima, iako ne postoje dokazi o tome.

Bitnu ulogu u tome da je Džesi neustrašivi junak odigrao je novinar i kolumnista Džon Njuman Edvards, još jedan od boraca vojske Juga. On je  u "Kansas City Timesu" objavljivao Džesijeva pisma romantizirajući njegov život i aktivnosti i prikazujući ga kao simbol otpora sistemu.

Džesi Džejms i danas zaokuplja pažnju mnogih. On i dalje predstavlja mitsku ličnost Divljeg zapada. Romantična ikona otpadnika i simbol mladalačke borbe nebitno protiv čega.

Pesme o njemu takođe su zaslužne za njegovu slavu posebno "Balada o Džesiju Džejmsu", nastala odmah nakon njegovog ubistva. Vudi Gutri obradio ju je u vreme velike depresije krajem dvadesetih godina pa je postala svojevrsna himna obespravljenog i osiromašenog radništva. Kasnije su je obrađivali mnogi, među kojima i "The Pogues" i Brus Springstin. Film australijskog reditelja Endrua Dominika iz 2007. godine sa Bredom Pitom nominovan je za dva Oskara. Potomci Džesija Džejmsa kažu da je upravo to najtačnija verzija njegova života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • amerika

    13. februar 2017 | 15:17

    Sto srbe interesuje tamo neki dzesi dzems, sto ne pisete o nasim junacima ili znamenitim ljudima ili je strano sve lepse....

  • Dejan

    15. februar 2017 | 07:55

    Pa Ameri i od kriminalaca prave junake i zaradjuju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA