≫ 

Oluja i poplave biblijskih razmera su ga razorile i postao je grad duhova: Ali ko ode tamo, otkriće priču koja još živi (FOTO)

Uprkos tragičnom kraju, ovo mesto nije zaboravljeno, već je 1979. godine dodato u Nacionalni registar istorijskih mesta

  • 0

Gradić Danijels u Merilendu danas je bukvalno grad duhova. Njega su 1972. godine razorile i opustošile stravične poplave koje je izazvala reka Patapsko koja protiče u neposrednoj blizini, ali bez obzira na to, on u sebi krije bogatu istoriju.

Pronađen brod star 500 godina pun zlatnika: Blago od 12 miliona evra se nalazi pored grada dijamanata, ali samo neki smeju mu priđu!

Danijels je nastao 1810. godine kada se tu doselila porodica Tomasa Elija. Tomas je prvi izgradio fabriku tekstila, piše "The Vintage News".

U to vreme, stanovništvo oko fabrike bilo je poznato kao Elizvil.

Četrdesetak godina kasnije, tačnije 1853. godine, gradić koji je nastao oko fabrike kupila je porodica Džejmsa S. Gerija i preimenovan je u Alberton u čast njegovog sina Alberta. Fabrika tekstila ostala je u Gerijevom vlasništvu sve do 1940. godine kada ju je kupila kompanija Daniels, koja je ujedno kupila i čitavo selo i 500 ari okolnog zemljišta za 65.000 dolara. Pomenuta kompanija je po drugi put promenila ime gradića i nazvala ga je Danijels.

Šezdesetih godina prošlog veka u Danijelsu je živelo oko 90 porodica. Imali su prodavnicu, poštu, kuglanu, bazen, biblioteku, restoran i tri crkve koje su bile u vlasništu fabrike.

Međutim, 1968. godine kompanija Danijels objavila je da će se tekstilna fabrika zatvoriti i da će se gradić zbog toga bukvalno ugasiti.

Foto: Wikipedia/Patorjk Foto: Wikipedia/Patorjk

Četiri godine kasnije ispostavilo se da je to bila ispravna odluka, s obzirom da je u junu 1972. godine tropska oluja Agnes sa sobom donela ogromne količine padavina zbog čega se izlila obližnja reka Patapsko i bukvalno uništila većinu zgrada koje su nekada krasile ovo malo i simpatično mesto.

Foto: Wikipedia/Patorjk Foto: Wikipedia/Patorjk

Nakon što je potopljen, Danijels je u potpunosti napušten.

Foto: Wikipedia/Patorjk Foto: Wikipedia/Patorjk

Danas se u ovom gradu duhova mogu videti samo ostaci građevina i automobila koje je poplava uništila.

Foto: Wikipedia/Patorjk Foto: Wikipedia/Patorjk

Međutim, ovo mesto nije zaboravljeno, već je fabrika tekstila Danijels 1979. godine dodata u Nacionalni registar istorijskih mesta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA