Razdvojili ih posle 20 godina: Polarna medvedica umrla od tuge za svojom srodnom dušom (FOTO) (VIDEO)

Nije ih rastavila smrt, rastavili su ih ljudi

  • 4

Polarna medvedica iz San Dijego morskog vrta umrla je samo nekoliko nedelja nakon što su njenog jedinog partnera, odveli od nje kako bi učestvovao u programu oplođavanja i produženja vrste.

Ova malena riba je 7 dana i 7 noći pravila umetničko delo kako bi privukla svoju srodu dušu (VIDEO)

Zenja je imala 21 godinu, a pronađena je mrtva tokom jučerašnjeg dana, nedelju dana nakon što su čuvari vrta primetili da sa njom nešto nije u redu, da je neraspoložena i da slabo jede.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Drugi polarni medved, takođe ženka koju su zvali Pahuljica, odvedena je u Pitsburg krajem februara, tako da je Zenja ostala potpuno usamljena.

Ovaj par polarnih medvedica držane su zajedno još od otvaranja morskog vrta 1997. godine. Kada su Pahuljicu odveli hiljade aktivista potpisalo je peticiju da se spreči njihovo razdvajanje, budući da i onako preko 60 odsto mladunaca koji se rode u zarobljeništvu ne prežive.

Prošli put kada je Pahuljica odvedena zbog iste svrhe, 2014. godine, Zenja je išla sa njom.

Printskrin: Youtube/ 52 Team Printskrin: Youtube/ 52 Team

Izvršni direktor PETA Udruženja Trejsi Remain rekla je kako je Zenja umrla od slomljenog srca. Ona je u svom saopštenju dodala:

- Nakon što je izgubila svoju partnerku sa kojom je živela 20 godina, Zenja je uradila ono što bi svako od nas, predala se i izgubila je volju za životom. Ovo bi trebao da bude poziv na buđenje za sve institucije ovog tipa. Prestanite da vodate životinje okolo, pustite ih na miru da žive i da se razmnožavaju kada i ako one to žele - rekal je Trejsi.

Portparol morskog sveta rekao je da su čuvari primetili da se Zenja poslednjih dana čudno ponaša zbog čega su je pažljivo pratili, te da je zato za sve njena smrt bila iznenadna.

- Zenja je dotakla srca hiljadama ljudi koji su kroz vrt prošli za proteklih 20 godina a mi se svi osećamo kao da smo izgubili člana porodice - rekao je on, a prenosi Dejli mejl.

Zenja je rođena u zološkom vrtu u Nemačkoj 1995. godine, a dve godine kasnije je dovedena u San Dijego. Telo preminule medvedice je poslato na autopsiju, ali prema rečima uprave vrta biće potrebno nekoliko nedelja pre nego se saznaju rezultati i utvrdi uzrok smrti.

Polarni medvedi inače u divljini žive oko 18 godina a u zarobljeništvu i do 20-30 godina. Najstarija polarna medvedica na svetu, Uulu iz Amerike, umrla je prošlog petka u zološkom vrtu u San Francisku u 36 godini života.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA