≫ 

NEMAČKOJ FALI ČAK MILION RADNIKA, a dve trećine poslodavaca imaju isti uslov za ova otvorena radna mesta!

U Nemačkoj nikad nije bilo više otvorenih radnih mesta, u prva tri meseca 2017. godine poslodavci su tražili 1,064 miliona radnika!

  • 8

Prema izveštaju koji je objavio Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB), u Nemačkoj nikad nije bilo više otvorenih radnih mesta; u prva tri meseca 2017. poslodavci su tražili 1,064 miliona radnika, što je za 9.000 više nego u poslednjem tromesečju 2016. godine, koje je dosad držalo rekord.

KAKO DA ZARADITE PREKO LETA: Evo koji su sezonski poslovi najplaćeniji

IAB svoju procenu temelji na odgovorima 8.000 poslodavaca iz svih ekonomskih sektora.

Oko 77 odsto svih otvorenih radnih mesta nalazi se u zapadnoj Nemačkoj. Oko dve trećine (64 odsto) tih radnih mesta od potencijalnog zaposlenog traži da ima završen zanat, dok ih tek 16 posto traži visokoobrazovane radnike. Ostalih 20 odsto od radnika ne očekuje nikakvo posebno obrazovanje, piše CroExpress.

- Trenutno male i srednje kompanije iznad svega traže specijalizovane radnike sa zanatom - izjavio je istraživač IAB-a Aleksander Kubis, prenosi The Local.

Od kandidata za posao očekuju se različite veštine, a najviše se traže informatičari, matematičari, elektrotehničari, zavarivači, metalski radnici, električari, ortopedi i negovatelji.

IAB prognozira da će u martu u Nemačkoj zaposlenost takođe biti rekordno visoka, gotovo 45 miliona, što bi bio porast od 670.000 u odnosu na prošlu godinu.

Ovakav trend zapošljavanja odraziće se i na punjenje nemačkog budžeta, pa će tako samo u ovoj godini biti 7,9 milijardi evra više nego što je planirano, a do 2021. taj će se višak popeti do 54,1 milijarde evra, objavio je juče nemački ministar finansija Volfgang Šojble, piše Večernji.hr.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ferrari909

    10. maj 2017 | 17:15

    Salje vam cika Erdogan radnu snagu ovog leta nemoj nista da brinete....

  • Denis

    10. maj 2017 | 17:58

    Upropastila ih Angela Merkel, zato traze ovolike radnike

  • plavi safir

    10. maj 2017 | 15:58

    Ne znam gde traze ali zivim ovde i ne mogu reci da se zaposljavaju ljudi. Naprotiv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA