JEZIVA SLIKA: Pravoslavni Srbi stoje u gomili, čekajući na masovno POKATOLIČENJE (FOTO)

Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Pogledajte lica ovih okupljenih ljudi: neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu

  • 48
Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net

Nikada nećemo znati koliko je tačno Srba pokatoličeno tokom Drugog svetskog rata i terora ustaša iz takozvane Nezavisne Države Hrvatske, ali broj svakako nije mali. Desetine, možda i stotine hiljada. Nećemo nikada znati ni koliko njih se vratilo pravoslavlju nakon rata, posebno što religija generalno tada nije bila baš društveno poželjna. Ono što znamo jeste da Alojzija Stepinca, jednog od glavnih vinovnika pokatoličavanja sada pokušavaju da proglase božanstvom.

Naravno, da su Srbi katoličeni po pretnjom oružja vrlo dobro znamo, ali nam se svima svejedno prevrne utroba kada vidimo fotografiju koja to na jedan dramatičan i upečatljiv, potresan način dokumentuje.

NAJVEĆA TAJNA PAVELIĆEVOG NADBISKUPA: Stepinac je bio SRPSKI HEROJ sa Solunskog fronta (FOTO)

SRAMOTA VEKA: Rehabilitovan Alojzije Stepinac

Ova fotografija možda ponajviše. Pogledajte samo lica ovih okupljenih ljudi u okolini Kozarske Dubice negde u avgustu 1941. godine: neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu.

Inače, ovaj obred masovnog prevođenja pravoslavnih u rimokatoličku veru vrši sveštenik Sidonije Šolc, poznat po tome što je Srbima poručivao da će se ili pokatoličiti ili svi ići "preko Drine ili u Drinu". Katoličenja je vršio i širom Slavonije. Fotografija je iz arhive Muzeja revolucije naroda Jugoslavije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • NK

    4. jun 2017 | 12:43

    Ovi mi vec sve dobro znamo. Problem je sto za stradanja Srba u NDH niko nije cuo u svetu, nijedna drzava to ne priznaje za genocid, broj zrtava se minimalizuje a za pokrstavanja niko nije ni cuo. I sama drzava Srbija se sramno odnosi prema svojim zrtvama, kad su Hrvati zapretili tuzbom za genocid koji je navodno pocinjen nad njima (!?) Srbija je TEK ONDA zapretila kontratuzbom za sve sto se desavalo u NDH, i naravno odustala od toga kad su i ovi odustali. Koliko je samo filmova snimljeno o "zlim Srbima" iz 90-ih a o Jasenovcu nijedan jedini. Zato Hrvati mogu da razbijaju cirilicne table i da saraju po pravoslavnim crkvama, zato sto niko ne zna sta su oni sve radili.

  • Sibin

    4. jun 2017 | 13:30

    Znaci sta,pa hrvati su srbi!

  • Pavle S.Požega

    4. jun 2017 | 14:00

    To im je bio jedini spas od sigurne smrti.. Neki su se vratili u pravoslavlje kao moj deda a neki nisu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA