Misteriozni 5. sprat hotela u Severnoj Koreji: Zabranjen je za turiste, a u liftu ne postoji ovaj broj (VIDEO)

U vezi ovog hotela kruži priča da ima takozvani peti "zabranjeni" sprat, gde turistima nije dozvoljen boravak, pošto je navodno namenjen isključivo za radnike

  • 3

Veliki broj turista želi da bar jednom u životu posete Severnu Koreju. Ova tajanstvena zemlja za mnoge je nepoznanica, a ulazak u nju može sebi da priušti samo mali broj ljudi. Pored novca naravno potrebno je imati i hrabrosti, naročito posle onoga šta se desilo američkom studentu Otou Vormbiru, kada je optužen da je sa zabranjenog petog sprata hotela u Pjongjangu u kojem je odseo ukrao propagandni poster.

Bila sam na zabranjenom spratu hotela u Severnoj Koreji: Morali smo da ćutimo, vodič je bio jeziv dok smo prolazili pored tajnih soba

On je na putovanje otišao preko turističke agencije Young Pioneers Tours, koja već 10 godine organizuje odlaske u Severnu Koreju. Zbog navodne krađe osuđen je na 15 godina teškog rada. On je početkom prošlog meseca vraćen kući u komi, a onda je nedelju dana kasnije preminuo.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovu agenciju i drugi putnici označavaju kao najjeftiniju opciju za putovanje u ovu tajanstvenu zemlju, ali mnogi od njih su isticali da vodiči baš i nisu vodili računa o turistima i da su ih navodno namerno izlagali opasnosti.

Sve ture koje ova agencija vodi u Severnu Koreju odsedaju na istom mestu u Jangankdo International hotelu, koji je uglavnom namenjen međunarodnim turistima.

U vezi ovog hotela kruži priča da ima takozvani peti "zabranjeni" sprat, gde turistima nije dozvoljen boravak, pošto je navodno namenjen isključivo za radnike.

Foto: Tanjug/AP/Wong Maye-E Foto: Tanjug/AP/Wong Maye-E

U liftu se ne može naći dugme broj pet koje bi moglo da vas preveze do tog petog sprata. Da ovaj sprat nije samo mit i da zaista postoji, pored tragično nastradalog američkog studenta posvedočili su i drugi turisti koji su se odvažili da ga istraže.

Dr Kalvin San, osnivač turističke kompnaije Monsun Diaries, boravio je u Severnoj Koreji 2011. godine. Sa malom grupom turista je odleteo avionom u Pjongjang gde je boravio četiri noći u tom istom hotelu.

Tu su mogli da nađu brojne pogodnosti što se tiče kuglanja, bilijara, barova i kackarnica. Ali ono što je njih posebno zanimalo jeste da pronađu famozni peti sprat.

Igrom slučaja obreli su se tamo. On je imao dosta nižu tavanicu od ostalih spratova i tu se na zidovima videli brojne posteri koji su veličali severnokorejsku naciju. Jedan je čak poručivao kako će se osvetiti Americi, a na njemu je bila nacrtana i bomba sa natpisom SAD.

Kalvin San je snimio čitavu njihovu turu po zabranjenom spratu i ističe da su svi bili veoma nervozni, jer su se pitala da li trebaju uopšte da budu na tom mestu.

Pošto je imao priliku da poseti ovo mesto Kalvin ne veruje da je Oto ukrao propagandni poster sa tog sprata za šta su ga vlasti u Severnoj Koreji optužile. On ističe da mu nije poznato mesto sa videa sigurnosnih kamera koji je prikazan na Otovom suđenju.

Printskin: Youtube/Otto Warmbier Printskin: Youtube/Otto Warmbier

Pored njegove priče tu je i jedan snimak iz 2015. godine kada grupa muških turista takođe uspeva da dođe do petog sprata, ali je ih jedna radnica zamolila da odu odatle.

Takođe na internetu je dostupan još jedan snimak ture po zabranjenom spratu hotela u Pjongjangu. Turisti su liftom došli do njega pritisnuvši istovremeno dugmiće četiri i šest.

Prošetali su se hodnikom gde su zabeležili iste postere na zidovima kao što je zabeležio Kalvin San u svom videu, a onda su se vratili u lift.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Тутор

    5. jul 2017 | 20:34

    Забрањен за туристе, а туристи га посећују?

  • Перагеније

    6. jul 2017 | 10:15

    Одлична реклама. Сад кад крену холивудски блокбастери.

  • Zak

    7. jul 2017 | 02:33

    U Njujorku, na Menhetnu u mnogim zgradama ne postoji 13.sprat. On postoji fizicki ali je obelezen sa 14.zato sto su shvatili da se stanovi na spratovima oznacenim sa 13 teze prodaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA