JEZIVA LEPOTA: Modeli brodova od ljudskih kostiju (FOTO)

Francuski ratni zarobljenici u britanskim tamnicama tokom Napoleonovih ratova - za razliku od svojih "kolega" Britanaca u francuskim koji su se bavili sportom - imali su daleko "umetničkiji" hobi, a njihovi radovi danas dostižu cenu i do nekoliko desetina hiljada dolara

  • 0

Sve je počelo u ranom XIX veku za vreme Napoleonovih ratova, kada su francuski zatvorenici iz britanskih tamnica pravili modele brodova od ljudskih i životinjskih kostiju, da bi prekratili sebi vreme.

Danas se ova jeziva umetnička dela prodaju za desetine hiljada dolara na aukcijama.

Dok su engleski ratni zarobljenici provodili vreme u zatvoru baveći se sportom, francuski zarobljenici pronašli su sebi daleko "umetničkiji" hobi.

Iako je zabeleženo da su ih Englzi izuzetno dobro tretirali, mnogi su bili zatvoreni decenijama, tako da im je bilo potrebno nešto da prekrate vreme.

Sakupljali su svinjske i ovčije kosti od ručka, kuvali ih i izbeljivali na suncu. Ali ponekad nisu imali dovoljno materijala za svoja umetnička dela, tako da su dopunjavali svoje zalihe ljudskim kostima iz plitkih grobnica u blizini, koje su iskopale divlje svinje.

Ovi umetnici su koristili najveće kosti za telo broda, a one manje za topove i stubove. Osim kostiju, koristili su i drvo, toaletni papir za jedra, kao i sopstvenu kosu za pričvršćivanje jedara.

U jednom trenutku su i meštani počeli da krijumčare školjke, svilu, metalne folije i druge materijale za zatvorenike.

Brodovi od kostiju iz vremena ovih ratova su veoma retki, i na aukcijama dostižu vrednost i do više desetina hiljada dolara. 2007. godine, jedna aukcijska kuća prodala je model broda Viktori za 55.000 američkih "zelembaća".

Oni koji ne žele da potroše ovoliku sumu novca, mogu posetiti Mornaričku akademiju u SAD, u kojoj se nalazi najveća kolekcija ovih modela brodova od kostiju u svetu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA