Indijci se valjaju u pljuvački viših slojeva da izleče bolest (VIDEO)

Ritual nazvan "Madi Šana" (doslovno: "kupanje pljuvačkom") po verovanju donosi sreću, zdravlje i rešava sve životne probleme, a u njemu svake godine učestvuje više od 25.000 članova siromašnih građana indijske države Karnatake

  • 0

U Indiji, u državi Karnataka, primenjuje se krajnje bizarni običaj u koji mnogi bezuslovno veruju. Naime, svake godine u toku svetkovine "Čampa Šasti", koja se tradicionalno održava pored 4.000 godina starog hrama Kuke Subramanja, Indijci nižih kasti valjaju se u ostacima hrane članova viših.

Ritual nazvan "Madi Šana" (doslovno: "kupanje pljuvačkom") po verovanju donosi sreću, zdravlje i rešava sve životne probleme, a u njemu svake godine učestvuje više od 25.000 članova siromašnih građana tog dela ovog mnogoljudnog potkontinenta.

Pobornici ove tradicije iz nižih kasti objašnjavaju da to nema veze sa kastinskim sistemom, već sa činjenicom da se brahmini smatraju predstavnicima boga Subramanje, sina samog Šive, tako da je njihova pljuvačka božanska.

- Kada sam imao 16 godina bolovao sam od šuge, ali nakon što sam se valjao u hrani, potpuno sam se izlečio. Sin samog Krišne, Samba, se na taj način izlečio od lepre, kao što piše u Skanda Purani - kaže astrolog Kabjadi Đajarama Aćarija.

Prema prosvetljenim predstavnici nižih kasti, Šana ritual je nehuman i neprihvatljiv.

- Ukoliko stvarno dolazi do izlečenja koje medicinski može biti objašnjeno, onda neka zatvore sve bolnice i klinike, šta će nam? - rekao je jedan od njih i dodao da ova tradicija nije ništa bolja od one u kojoj su se udovice spaljivale pored tela umrlih muževa i koja je dozvoljavala dečje brakove.

Nakon što se prošle godine 25.000 ljudi "valjalo u pljuvački", vlasti su zabranile ovaj događaj. Međutim, brojni pripadnici nižih slojeva traže da im se dopusti da nastave sa praktikovanjem običaja svojih predaka, zapretivši da će bojkotovati celu svetkovinu. Nakon što je jedan društveni aktivista koji se borio protiv ove prakse pretučen, zabrana je ukinuta i vernici ponovo mogu da se valjaju u "božanskoj pljuvački".

Pogledajte video-snimak:

(I. D. / Foto: Desi Dime)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA