ČOVEK IZ VODE: Izdrži 22 minuta u jednom dahu! (VIDEO) (FOTO)

Danac Stig Severinsen (40) je poznat po ektremnim izazovima, pliva u morima sa smrznutom vodom, poseduje kapacitet pluća od 14 litara i uživa dok roni pod vodom, prkoseći bolu i neprijatnostima

  • 0

Stig Severinsen (40), ronilac na dah iz Danske, 2010. godine skočio je u bazen pun ajkula i zadržao je vazduh čitavih 20 minuta i 10 sekundi, oborivši Ginisov svetski rekord za najduže držanje daha. Dve godine kasnije, neustrašivi Stig je ponovo pokušao isto. Nekako je uspeo da obori sopstveni neverovatan rekord, tako što je držao dah 22 minuta. Ako postoji pravi čovek-riba, onda je to on.

Stig ima master iz biologije i doktorat iz medicine, poznat je po ekstremnim izazovima, uključujući plivanje u smrznutoj vodi. Pre postavljanja prvog svetskog rekorda, prepilivao je oko 72 metra u vodama Severnog mora, sa tempraturom ispod nule. Nakon što je uzeo dah, zaronio je kroz prvu rupu izrezbarenu u ledu, na površini mora.

Čim je ušao u ledenu vodu, krenuo je da pliva ka drugoj rupi. Postojale su tri rupe, koje su bile udaljene međusobno 72 metra. U vodi nije postojala nikakva "prečica" koju bi mogao da iskoristi, što je ovaj izazov učinilo još ekstremnijim.

Nakon što je preplivao određenu destinaciju za 96 sekundi, zadržao se u smrznutoj rupi još malo, da bi dokazao da mu nimalo ne škodi. Svi su pomislili će odmah potom iskočiti iz rupe i uhvatiti se za toplu odeću. Ali ovaj junak je samo stajao sa laktovima naslonjenim na led, smejući se i zahvaljujući svima, kao da se nalazio negde na Bahamima.

Posle ovakvog doživljaja, činjenica da može da zadrži dah više od 20 minuta više ne deluje toliko opasno. Ipak, niko na svetu ne može to da uradi sem njega.

Stig je neka vrsta superčoveka ili čoveka-ribe sa kapacitetom pluća od 14 litara, što je duplo više nego što ima običan čovek. Oduvek je voleo vodu, naročito smrznutu. Igrao je podvodni ragbi i podvodni hokej. Napisao je i knjigu u kojoj objašnjava kako se pravilno diše u ovakvim situacijama. Takođe, predavač je na Akademiji za disanje, u kojoj trenira ostale sportiste. Njegove lekcije nisu jeftine, naplaćuje ih 10.000 dolara nedeljno, svima koji mogu to da priušte.

Kaže da je njegova glavna veština to što može da se "odvoji" od svog tela i da se izbori sa bolom.

- Nisam drugačiji od ostalih ljudi. Samo imam sposobnost da "zatvorim" senzore koji registruju bol i neprijatnosti - rekao je Stig, i dodao da nije plačljivko.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA