≫ 

Bugari su izmislili rakiju?! Srbi u šoku, niko ne zna šta da radi! (FOTO)

Arheološka otkrića iz Ivajlovgrada mogla bi nam doći glave. Beograđani se slažu: ako nastavimo da pijemo rakiju postoji realna opasnost da se pretvorimo u Bugare

  • 25

Kao grom iz vedra neba pa pravo u bačvu šljivovice, do Srba je stigao glas o šokantnom bugarskom arheološkom otkriću koje je potreslo sve srpske zemlje. Bio je to isprva slabašni glasić, ali se onda pretvorio u riku lava sa grba našeg istočnog suseda: BUGARI SU IZMISLILI RAKIJU.

Sve do sada, arheologiju smo smatrali našom prijateljicom koja može da potkrepi sve naše tvrdnje, ali šta o njoj da mislimo sada, kada su bugarski stručnjaci iz Nacionalnog muzeja istorije predvođeni Filipom Petrunovom u svojoj tvrđavi Ljutici na brdu iznad Ivajlovgrada otkrili deo starog kazana za koji smatraju da je bio korišćen za pečenje rakije?

Da stvar bude gora, delić kazana je iz 11. veka i uopšte nije ni prvi koji je otkriven. Izgleda da se stari Ivajlovgrad natapao rakijom pre hiljadu godina jer je ovo delić drugog kazana koji je otkriven na istom mestu, što znači da je bilo više kazana u moćnom Ivajlovgradu. A Ivajlovgrad nije uopšte ni prvi. Ne znamo kako da vam ovo saopštimo, ali u tvrđavi Drastar iznad Silistre otkriven je i treći delić kazana. Taj je zapravo bio prvi, a ova dva ivajlovgradska delića su pronađena posle njega.

Generacije Srba odrastaju učeći od svojih roditelja dve vrlo proste stvare, pre nego što čak nauče da čitaju i pišu. Prvo, rakija je srpsko nacionalno piće. Drugo, rakija je zajedno sa ostalom žestinom počela da se proizvodi tek u 16. veku kada se tehnologija destilovanja počela da širi po Evropi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Koncentrišite se i dobro razmislite, i setićete se oca koji sedi pored vašeg kreveta, mazi vas po glavi, ušuškava vas za laku noć, i ponavlja: "Šesnaesti vek, šesnaesti vek, šesnaesti vek, šesnaesti vek, šesnaesti vek. Petre, ne zaboravi, šesnaesti vek. Šesnaesti vek."

Ali, sada su bugarski arheolozi sve uništili. A kao poslednji ekser u kovčeg dolazi otkriće Konstantina Toteva koji je pronašao deo čašice iz 14. veka na kome je bila napisana poruka da je iz nje pio neki bugarski anonimus tokom nekog verskog praznika.

Toliko su se bugarski naučnici osilili da je izvesni Nikolaj Ovčarov uspeo da izvuče navodno pismo Lale Sahin-paše, Muratovog učitelja i prvog beglerbega Rumelije, u kome se pravda svom gospodaru za nezauzimanje Sofije 1382. godine rečima: "Oprosti, brate Murate, ali Bugari se napili rakije i postali nepobedivi".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dve stvari se ipak ne uklapaju u ovu priču. Sofija je pala pod Turke 1382. godine tako da ili Bugari nisu bili dovoljno pijani ili je ova priča o pijanim Bugarima neka izmišljotina. A drugo, nalaze samo deliće kazana i čašica, ko zna šta to sve može da bude, tako da još uvek ima nade.

Beograđani sa kojima smo pričali nisu ipak previše optimistični.

- Nisam siguran šta da mislim. Celog života te uče da da je rakija naša, i sada ovo. Plašim se da su bugarska otkrića ubedljiva. Možda ćemo morati da se pomirimo sa tim da pijemo bugarsko piće - rekao nam je izbezumljeni mladić sa kojim smo razgovarali u blizini crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Gospođa srednjih godina koja se upravo vraćala sa sinoćnjeg rođendana kaže da na proslavi niko nije želeo da pije rakiju.

- Niko nije hteo da rizikuje, pilo se samo pivo i votka jer Rusi su Srbi. Znate šta, ovo nije šala, dok ne shvatimo šta se dešava, rakija je "off limit". Postoji ovde i moralni problem, mislim, šta ako nastavimo da pijemo rakiju i pretvorimo se u Bugare, sačuvaj me Bože - rekla nam je ona krsteći se i pomerajući se sa mesta.

Čovek koji je u Studentskom parku sedeo na klupi i ispijao vinjak iz čokančeta kaže da nema tih moralnih dilema.

- Ja sam stoodstotni Srbin, u mojoj krvi nema ni kapi tog bugarskog alkohola. Uostalom, vidite šta pijem - rekao nam je on, ponosno pokazujući svoj vinjak.

VIDEO: Koliko ćete naduvati posle jednog piva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Srbin

    6. april 2018 | 17:41

    Za neupucene Cirilo i Metodije su bili po nacionalnosti bugari a nas srbe opismenili, tako da nista ne cudi.

  • Ja

    6. april 2018 | 16:56

    Potreslo sve srpske zemlje..beogradski,kragujevacki i niski pasaluk

  • Bugarin

    8. april 2018 | 08:07

    Konacno da i mi Srpski Bugari saznamo istinu. Vidite da vi Srbijanci ipak pijete nase pice. Ziveli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA