Naša galaksija je prepuna crnih rupa: Ima ih 100 miliona, a naučnici su šokirani njihovim otkrićem

Rasprava o broju crnih rupa u Mlečnom putu počela je još pre godinu dana, ubrzo nakon što je LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektovao pukotine u prostorno-vremenskom kontinuumu

  • 8

U našoj galaksiji postoji 100 miliona crnih rupa, tvrde naučnici.

Zabeležena druga najveća eksplozija posle Velikog praska: Mogli ste da je gledate DVOGLEDOM!

Rasprava o broju crnih rupa u Mlečnom putu počela je još pre godinu dana, ubrzo nakon što je LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektovao pukotine u prostorno-vremenskom kontinuumu koje su nastale sudarom dve crne rupe od kojih je svaka bila veličine kao 30 sunaca.

- U osnovi, detekcija gravitacionih talasa bila je velika stvar, jer je to bila potvrda ključnog predviđanja Ajnštajnove teorije relativiteta. Sudar dve masovne crne rupe nateralo nas je da postavimo pitanje "koliko su česte crne rupe ovih veličina i koliko često se one spajaju - izjavio je Džejms Bulok sa Univerziteta Kalifornija.

Naučnici veruju da većina crnih rupa koje su nastale eksplozijom masivnih zvezda, imaju masu našeg Sunca, piše "Financial Express".

Prema mišljenju Manoja Kaplingata, profesora na UCI, broj crnih rupa ove mase po galaksiji zavisiće od njene veličine.

Velike galaksije imaju zvezde koje su bogate metalima, dok su manje galaksije uglavnom popunjene velikim zvezdama sa malo metala. Zvezde koje imaju puno teških elemenata, poput našeg Sunca, većinu te mase potroše tokom "života". Kada dođe kraj života zvezde i nastane supernova, one koje su potrošile svoju masu ne mogu da naprave džinovske crne rupe.

Sa druge strane, velike zvezde sa malo metala ne troše svoju masu tako lako, pa prilikom supernove sva ta masa odlazi u crnu rupu.

Naučnici su izračunali da samo našu galaksiju "nastanjuje" oko 100 miliona crnih rupa.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ocajno pero

    9. avgust 2017 | 22:11

    Dodje mi da zatrazim da im oduzmu te naucne titule i diplome. Jedan prica crna rupa guta sve, sad ih ima u nasoj galaksiji 100 miliona, ispade da svake godine jedna zvezda eksplodira. Tolike crne rupe koje se spajaju i iz kojih ne moze ni svetlost da pobegne pojes ce nasu galaksiju za pet godina, a nasa plabeta zivi 5milijardi godina. Il ovi ko gatare nagadjaju ili ono sto znaju o svemiru i predpostavljaju nije istina. Izgleda da tamo u svemiru vladaju neki drugi zakoni u odnosu na ono sto mi znamo ili mislimo da znamo na planeti zemlji.

  • Šokantna istina

    10. avgust 2017 | 00:52

    niko nezna šta su crne rupe niti je moguće znati

  • Gospode

    9. avgust 2017 | 22:37

    @ocajno pero - vi valjda znate da je svenir beskonačan?I valjda znate kolika je naša galaksija i da su crne rupe i suviše daleko da bi "progutale" sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA