Putin odredio gde će biti PRAVOSLAVNO SVETILIŠTE: Tu je kršten knez Vladimir koji je doneo hrišćanstvo slovenskim plemenima (FOTO) (VIDEO)

Putin i Medvedev su tokom posete ovom kompleksu razgledali retke i vredne eksponate, a posebno ih je zainteresovala tablica s drevnom zakletvom građana Hersonesa da će štititi svoj grad

  • 4

Vladimir Putin izjavio je da je za privlačenje turista u Sevastopolj neophodno obnoviti grad, a on je tokom posete ovoj oblasti otkrio i koji deo bi mogao da postane "ruska Meka".

Krimski most, najduži u Rusiji koji se uskoro otvara: Dug je 19 km, košta 3,3 milijarde evra i svetli u bojama ruske zastave!

Ruski predsednik je pod obnovom mislio na renoviranje spoljnog izgleda, komunalne strukture i istorijski centar.

Foto: Wikipedia/Dmitry A. Mottl

Putin je naveo da je jedno od značajnih istorijskih mesta kulturno-istorijski kompleks "Hersones Tavrijski", gde je održan sastanak. On je dodao da je s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom razgovarao o mogućnosti da se ovaj muzej posebno tretira.

Vladimir Putin je takođe predložio da se Hersones preobrazi u takozvanu "rusku Meku", piše "Sputnjik".

Foto: Wikipedia/Dmitry A. Mottl

Putin i Medvedev su tokom posete ovom kompleksu razgledali retke i vredne eksponate, a posebno ih je zainteresovala tablica s drevnom zakletvom građana Hersonesa da će štititi svoj grad. Prema mišljenju većine istraživača, tekst zakletve, urezan u ploču od belog mermera, potiče iz 3. veka. Zakletva sadrži podatke o državnom ustrojstvu Hersonesa i granicama države.

"Hersones Tavrijski" je jedan od najvećih naučno-istraživačkih centara, u kojem rade arheolozi iz celog sveta. Muzejska kolekcija ima 214.000 eksponata i godišnje ga posećuje nekoliko desetina hiljada ljudi.

Foto: Wikipedia/J29

U obraćanju federalnoj skupštini 2014. godine Putin je naglasio posebnu ulogu Hersonesa u istoriji zemlje.

- Upravo ovde na Krimu u drevnom Hersonesu, kršten je knez Vladimir koji je zatim krstio celu Rusiju. Hrišćanstvo je postalo moćna duhovna ujedinjujuća snaga koja je omogućila da se u formiranje jedinstvene ruske nacije i zajedničke državnosti uključe plemena i plemenski savezi najrazličite krvi iz širokog istočnoslovenskog sveta.

Foto: Wikipedia/Dmitry A. Mottl

Protestna nota Kijeva

Inače, Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine uputilo je Ministarstvu inostranih poslova Rusije protestnu notu povodom putovanja Putina u Sevastopolj.

- Ukrajinska strana smatra ovu posetu grubim narušavanjem državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine - navedeno je u saopštenju.

Foto: Wikipedia/Andrew Butko.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Јован

    24. avgust 2017 | 14:36

    Одмори мало рођаче!

  • pirsing

    24. avgust 2017 | 12:51

    I kakve to veze ima sa nama slovenima, nismo mi niizkakve rusije niti smo u nekom srodstvu sa ukrajincima tako da bolje bi bilo da se tu putin ne meša kad nezna vizantija je donela hrišćandpstvo još pre 2000 hiljade gidina pa je došlo do raskola I propasti religije pa se podelila na 2 dela I ostale manje delove Pravoslavlje I Katoličanstvo Vatikan je zadržao Katoličanstvo I kao predstolnica katoličanstva je Vatikan a pravoslavlja deo Jerusalima jer he I taj grad podeljen na 3 dela

  • dragan

    25. avgust 2017 | 08:36

    A sto ovaj prising zbori?..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA