Konačno otkrivena neverovatna tajna: Šta se zaista dešava u mozgu nakon smrti i kako svest nastavlja da radi

Ovo istraživanje sa Univerziteta u Njujorku je najveće te vrste ikad sprovedeno

  • 16

Naučnici su otkrili da ljudska svest nastavlja da radi i nakon što telo prestane da daje znakove života. Postoji dokaz da je neko čuo kako lekari proglašavaju njegovu vlastitu smrt.

Uspešno povezali ljudski mozak direktno na internet: Ovo bi moglo da promeni svet!

Ovo istraživanje sa Univerziteta u Njujorku je najveće te vrste ikad sprovedeno.

- Ljudi su opisali kako su gledali lekare i medicinske sestre koji se bore za njihov život, bili su svesni sadržaja svih razgovora oko sebe i vizuelnih stvari koje ni na koji drugi način nisu mogli da znaju - priča autor studije Sem Parnia.

Sve te informacije su istraživači proverili kod spomenutog medicinskog osoblja i zaista su potvrdili sve navode pacijenata koji su u tim trenucima tehnički bili mrtvi. Medicinski govoreći, lekari definišu smrt na temelju prestanka rada srca, nakon čega se odmah smanjuje dotok krvi u mozak.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis, pixabay.com

- Tehnički gledano, tako dobijate vreme smrti – sve se temelji na trenutku kada se srce zaustavi - objašnjava Parnia. “Jednom kada se to dogodi, krv više ne cirkuliše u mozak, što znači da mozak odumire gotovo trenutno.”

Cerebralni korteks u mozgu, koji je odgovoran za razmišljanje i obradu informacija iz pet čula, takođe se odmah zaustavlja, što znači da na električnom monitoru neće biti otkriveni moždani talasi unutar dve do 20 sekundi.

To izaziva lančanu reakciju ćelijskih procesa koji će rezultirati smrću ćelija mozga. Međutim, to može potrajati satima nakon što se srce zaustavi. Čak i reanimacija koja nije uspešno oživela pacijenta može rezultirati slanjem određene količine krvi u mozak – oko 15 posto onoga što zahteva normalno funkcionisanje, piše Daily Mail.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA