Dečak tukao, grizao i gađao roditelje čime je stigao, a onda je njegov crtež otkrio šta se krije iza svega (VIDEO)

Na crtežu dečak stoji između roditelja, u sredini slike. Majka je velika, a otac je nacrtan u daljini. Psihološkinja je rekla roditeljima da je dečak ostao zaglavljen u fazi "mama je samo moja"

  • 1

Život britanskog bračnog para Adriana (46) i Eme (37) je bio sve samo ne skladan, srećan porodični život. Najveći problem bio je to što nisu znali kako da kontrolišu ispade besa svog sina Joana (8) koji je, "kada mu je došla žuta minuta", udarao roditelje čime je stigao, psovao ih, pljuvao, čupao, grizao...

Devojčica čupa svoju majku, šutira je i gađa: "Osetim je kao da mi izlazi iz rupe iza glave i želi da zgrabi i prebije mamu" (VIDEO)

Zbog toga nisu ispaštali samo oni već i njihovo drugo dete, starija 11-godišnja Sorel. Dečak je znao da ima takve ispade da se odlazak na spavanje ponekad za porodicu pretvarao u borbu koja je trajala satima i često završavala suzama. Bili su toliko očajni da su potražili pomoć dečjeg psihologa Laverne Antrobus koja na Kanalu 5 vodi emisiju "Nasilno dete, očajni roditelji" i pomaže roditeljima i njihovoj deci da počnu normalnije da žive, prenosi Dejli mejl.

Laverna ih je posetila u njihovom domu u južnom Velsu i, iako je u svojoj karijeri videla sve i svašta, ostala je zapanjena koliko energije je majka Ema trošila dok je pokušavala da obuzda svog podivljalog sina i da ga smiri.

Laverna je pogledala crteže koje je mališan napravio dok je imao tri godine i rekla roditeljima kako bi u njima mogao da se krije razlog takvog ponašanja. Na crtežu on stoji između roditelja, u sredini slike. Majka je velika, a otac je nacrtan u daljini.

Rekla im je kako je dečak ostao zaglavljen u fazi u kojoj "mama pripada njemu, a tata može da sedi u uglu". Naglasila im je kako je važno i neophodno da sve rade kao tim i da će tako njegovo ponašanje biti dovedeno u kontrolu.

- Kao psiholog znam da se vrlo mala deca blisko povezuju sa roditeljem suprotnog pola i to im je važno. To je apsolutno uobičajeno, ali čini se kako se u ovoj porodici dogodilo to da nisu uspeli da mu pomognu da izađe iz te faze - objasnila je ona.

Printskrin: Channel 5

Inače, Joan je bio dobar dok je boravio u školi, ali njegovo ponašanje promenilo se kada bi došao kući. Bio je u stanju satima da urla na svoju majku. Očajni roditelji ispričali su kako je ponekad znao toliko snažno da udara vratima da su ostale pukotine na zidu ili je znao toliko agresivno da skače da je jednom prilikom radijator iskočio iz ležišta.

Rekli su Laverni da se osećaju slomljeno i poraženo.

- Borimo se s njim na mnogo načina, i to je uzrokovalo toliko svađe i toliko rasprava. Ne znamo da li možemo da nastavimo tako - rekla je majka Ema.

Psihološkinja im je savetovala da se ujedine, i rade svakako kao tim. Otac mora da pomaže majci kako bi dečaku pokazali da ima dva roditelja. Mora da ih viđa kao par. Mora da zna da je njegovom stajanju između njih dvoje došao kraj. Rekla im je da, ako tako nastavi, lako je moguće da će im brak završiti razvodom, prenosi 24sata.hr.

Novi režim ponašanja roditelja je rezultirao boljim ponašanjem dečaka, i to u tolikoj meri da mogli da ga ostave kod bake i deke i da uživaju u izlasku, prvi put u poslednjih nekoliko godina. Sada, umesto da Joanu dopuste da satima sedi u svojoj sobi i gleda u kompjuter, izvode ga napolje. Zajedno voze bicikl, idu na plivanje...

Dva meseca nakon što im je savetovala kako da se ponašaju, Laverna je ponovno posetila porodicu. Ema je priznala kako je tek sad svesna koliko su svojim ponašanjem loše uticali na svoje dete, koliko su nesvesno pogoršavali stvari. Dečak je opet nacrtao svoju porodicu, ali ovog puta on nije stajao u sredini između roditelja. Roditelji su sad jedno uz drugo, a pored njih stoje Joan i njegova sestra Sorel.

Psihološkinja je objasnila kako dečji crteži odražavaju kako se osećaju. Crteži mogu psiholozima da daju uvid u stanje koje vlada u porodici i kako dete vidi svoju ulogu u njoj.

Daljinac

(Telegraf.rs/Dejli Mejl)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Wien

    24. mart 2018 | 06:46

    Mogli bi ovi psiholozi malo smanjiti dozivljaj...ima djece odrasle u domovima poslije 2.ww u paklu nevidjenom pa su doktori nauka....nikada nisu mrava zgazili....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA