Pronađeni ostaci oca poslednjeg iranskog šaha? Pokušao je da modernizuje državu, ali je ubrzo svrgnut

Reza Šah pokušao je da modernizuje Iran pre nego što je svrgnut i preminuo u egzilu tokom Drugog svetskog rata

  • 0

Pahlavi sa Titom tokom posete Jugoslaviji 1973. Foto: Wikimedia / Stevan Kragujević

Pronalazak mumificiranog tela u blizini bivšeg kraljevskog mazuoleja u Iranu pokrenuo je spekulacije da bi to mogli biti ostaci pokojnog Reze Šaha Pahlavija, osnivača dinastije Pahlavi.

Prema rečima direktora Teheranskog saveta za kulturno nasleđe i turizam Hasana Halilabadija, moguće je da je to mumija Reze Šaha, preneo je AP.

Halilabadi je izjavio iranskoj državnoj novinskoj ageciji Irni da je telo pronađeno prilikom građevinskih radova u šiitskom svetilištu u Teheranu.

DVE IRANSKE DŽAMIJE: Budite ljudi, stavite na stranu religiju i priznajte: nisu li ovo najlepši hramovi na svetu? (FOTO)

Iranski šah morao je da napusti zemlju tokom II svetskog rata Foto: Wikimedia /Ghazarians

Reza Šah pokušao je da modernizuje Iran pre nego što je svrgnut i preminuo u egzilu tokom Drugog svetskog rata, podsetila je američka novinska agencija. Njegov sin Mohamed Reza Šah bio je poslednji iranski šah pre Islamske revolucije 1979. godine.

AP navodi da je njegov unuk, prestolonaslednik koji živi u SAD u egzilu Reza Pahvali poručio putem Tvitera Iranu da " ne krije ništa".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA