DVE IRANSKE DŽAMIJE: Budite ljudi, stavite na stranu religiju i priznajte: nisu li ovo najlepši hramovi na svetu? (FOTO)

Svetilište Fatime Masume u Komu i Nasir-ol-Molkova džamija u Širazu samo su dve šiitske bogomolje u Iranu, ali su dovoljne da biste uvideli lepotu tamošnje arhitekture

  • 9
Nasir-ol-Molkova džamija u Širazu, Iran. Foto: Wikimedia Commons/MohammadReza Domiri Ganji Nasir-ol-Molkova džamija u Širazu, Iran. Foto: Wikimedia Commons/MohammadReza Domiri Ganji

Šiitski islam je dosta drugačiji od sunitskog, koji je dominantan kako na Balkanu tako i generalno u svetu. Ne samo što je mali broj muslimanskih zemalja šiitski, već ih većina sunita uopšte i ne smatra muslimanima. Jedna od zemalja u kojima šiiti, ipak, čine većinu jeste Iran.

Nekadašnja Persija država je na jugozapadu Azije koja već nekoliko milenijuma unazad ima vrlo specifičnu arhitekturu. Može se reći da postoji nit koja se proteže nekih tri hiljade godina, proteže, razvija, menja, ali traje i preživljava. Islamska arhitektura iranskog stila, čiji je uticaj vidljiv u svim okolnim zemljama, živi je dokaz. Ne postoji ništa slično.

Na fotografiji iznad možete videti Nasir-ol-Molkovu džamiju u gradu Širazu, koja je poznata i kao "Ružičasta džamija" zbog obilatog korišćenja ružičastih pločica u njenom dizajnu enterijera. Raskošne boje koje se prelivaju pod svodovima i hodnicima ove bogomolje dolaze od bezbrojnih vitraža na fasadama. Sagrađena je u drugoj polovini XIX veka.

Ajvan svetilišta Fatime Masume, grad Kom, Iran. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA Ajvan svetilišta Fatime Masume, grad Kom, Iran. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Na drugoj fotografiji možete videti ajvan (portal) svetilišta Fatime Masume koje se nalazi u Komu, drugom najsvetijem iranskom gradu, odmah posle Mešheda.

Fatima je bila ćerka sedmog imama Muse al-Kadima i sestra osmog imama Reze, te je živela u VIII-IX veku; u šiitskom islamu čest je slučaj da se žene poštuju kao svetice ako su u bliskom rodu sa imamima.

Ovaj veličanstveni ajvan je sagrađen 1519. godine po nalogu Tadžlue Hanume, supruge persijskog šaha Ismaila I, utemeljitelja dinastije Safavida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jelemi

    16. septembar 2017 | 11:11

    Divna zemla , gostoljubivi i lep narod,sto je jos bitno nasi prijatelji

  • mematiBas

    16. septembar 2017 | 11:57

    Dzamije su uglavnom najlepse gradjevine

  • Vesna

    16. septembar 2017 | 10:49

    Biti NAJ u svetu je tesko ali da su fini verski hramovi jesu.A ocene o tome ko je naj su uglavnom subjektivne i zavise od pojedinca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA