Ovde je Tito odmarao, a evo kako danas izgleda: Tajni Objekat 99 nekada je bila najskuplja predsednička vila (FOTO) (VIDEO)

Nekada velelepno zdanje, danas je devastirana građevina. Milioni turista koji tokom godine posete Plitvička jezera, ni ne slute da se u skrovitom delu parka nalazi nekadašnji simbol Titove moći

  • 3

Skrivena u dubokoj šumi nacionalnog parka Plitvička jezera, nalazi se vila Izvor, nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita, čije je tajno ime u vreme Jugoslavije bilo Objekat 99.

U vreme gradnje vila Izvor je bila najskuplja predsednička rezidencija, a danas je samo ruina koja podseća na davna vremena.

>>> Ušli su u uništenu rodnu kuću Radeta Končara, narodnog heroja Jugoslavije: Srpski dom u Hrvatskoj je devastiran (VIDEO)

Nakon Drugog svetskog rata vilu su gradili politički zatvorenici iz Gradiške, Lepoglave, Mitrovice i s Golog otoka, a kodno ime navodno je dobila po 99 robijaša koji su izgradili temelje. Za izgradnju je potrošeno nekoliko miliona tona sivog kamena škriljevca, koji je za te potrebe vozom dopremljen s Medvednice.

Nekada velelepno zdanje, danas je devastirana građevina. Milioni turista koji tokom godine posete Plitvička jezera, ni ne slute da se u skrovitom delu parka nalazi nekadašnji simbol Titove moći.

Velelepno kameno zdanje uzdiže se iznad potoka Plitvice koji vodom napaja čuveni Veliki slap, a Tito je u njemu boravio svega pet puta.

Unutrašnjost vile bila je impresivna. Posedovala je kuglanu, dvoranu za biljar, bioskop, dvorane za sastanke i dnevni odmor, a čuvalo ju je nekoliko vučjaka. Napajala se strujom iz rečnog izvora u dubokom kanjonu ispod vile.

Nekada velelpno zdanje, danas je samo ruina - Printskrin/YouTube/Tv Loki

Smeštena u gustoj šumi, gde je dobro skrivena od aviona, vila poseduje podzemni tunel dugačak 80 metara, izgrađen kao tajni izlaz iz rezidencije. U desnom krilu vile nalazilo se dvadesetak apartmana namenjenih za visoke zvaničnike.

Na spratu se nalazilo desetak kancelarija, međusobno povezanih, a vila je imala i zatvoreni sistem centralnog grejanja s dve kotlarnice.

Dok je bila u svom najboljem izdanju, u nju su dolazili političari, prijatelji i elitni gosti na sastanke ili druženje s Titom. U salama za sastanke vodili su se tajni razgovori, a nakon toga bi se opuštalo uz viski i cigare.

Raskoš i sjaj prošlih vremena danas je potpuno nestao. Prostor od 6.000 kvadratnih metara danas samo podseća na velelepnu zgradu.

U videu pogledajte šta o vili Izvor kaže Dušan koji je nekada radio u njoj:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mirkonee

    11. maj 2018 | 14:12

    Sto su tada gradili sada nisu sposobni ni da okreče.

  • Buki

    11. maj 2018 | 08:56

    Ovii danasnji sve unistise sto je izgradeno u doba druga Tita. Svaka im cast. To nije bilo lako I to ne mogu svi da dostignu.

  • ljubica

    11. maj 2018 | 09:34

    za vreme titovo "vreme "gradili su politicki velikaNI U njegovo ime ZA SEBE.Sve te vile od ljublhane do vardara ko ih koristi sada?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA