Sve ove zemlje su odavno zabranile burke i nikab: Danska je samo poslednja u nizu (FOTO) (VIDEO)

U nekim zemljama je potpuno, a u nekim delimično zabranjeno nošenje burki i nikaba

  • 16

Danski parlament poslednjeg dana maja usvojio je zakon kojim se zabranjuje nošenje odeće koja prekriva lice, poput muslimanskih velova nikaba i burki. Tim potezom, Danska se pridružila nekim evropskim zemljama koje su ranije uvele takvu zabranu.

Zakon u Danskoj stupa na snagu prvog avgusta, a za nepoštovanje sledi kazna od 134 evra.

>>> Od 1. avgusta u Danskoj zabranjeno nošenje nikaba i burki

Poslednjih godina sve više zemalja u svetu zabranjuje nošenje burki - Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zakon poznat i kao "zabrana burke", sličan je zakonima koje su već usvojile Austrija, Francuska i Belgija. Pored ovih zemalja, u svetu su nošenje burke, zabranili i Letonija, Bugarska, Norveška, Nemačka, Turska, Kanada, Kina, Maroko, Kamerun, Čad, Gabon i Kongo-Brazavil.

U nekim zemljama je potpuno, a u nekim delimično zabranjeno nošenje burki i nikaba.

FRANCUSKA

Francuska je prva evropska zemlja koja je zabranila pokrivanje lica na javnim mestima. Tu odluku donela je u aprilu 2011. godine, a za kršenje te zabrane sledila je kazna od 150 evra.

Prošle godine, nekoliko primorskih gradova otišlo je i korak dalje, pa su zbog učestalih terorističkih napada zabranili i nošenje burkinija.

BELGIJA

Samo nekoliko meseci nakon Francuske i Belgija je usvojila zakon kojim se zabranjuje nošenje odeće kojom se skriva identitet osobe na javnom mestu.

Prekršiocima je pretila kazna od sedam dana zatvora i skoro 140 evra.

AUSTRIJA

Zabrana pokrivanja lica u Austriji je stupila na snagu prvog okrobra prošle godine. Tim zakonom ženama je zabranjeno da nose nikab ili burku na javnim mestima, uključujući univerzitet, javni prevoz i sudove.

Za kršenje ove zabrane, predviđena je kazna od 150 evra.

U evropskim zemljama gde je zabranjeno nošenje burke, za nepoštovanje te odluke plaća se novčana kazna - Foto: Tanjug / AP

LETONIJA

Letonija je zakon kojim se zabranjuje nošenje odeće koja prekriva lice usvojila 2016. godine.

Zakon je izazvao podsmeh, jer su u to vreme, u celoj zemlji samo tri žene nosile burku.

BUGARSKA

Sledeći primer većih partnera u EU, Bugarska je 2016. godine zabranila nošenje odeće koja prekriva lice u vladinim kancelarijama, školama i kulturnim ustanovama.

Zakonodavci koji su podržali ovu meru, negirali su da je diskriminatorna. Kako su naveli, namera je bila da se pomogne zemlji da odgovori na potencijalna pitanja sigurnosti koje predstavlja migrantska kriza.

NORVEŠKA

U jesen prošle godine, Vlada Norveške usvojila je zakon kojim se zabranjuje nošenje odeće koja prekriva lice i na taj način otežava prepoznavanje. Zabrana se odnosi na škole i univerzitete.

U nekim zemljam je samo delimično zabranjeno noešenje burki i nikaba - Foto-ilustracija: Pixabay

NEMAČKA

Nemački parlament prošle godine u aprilu je podržao nacrt zakona kojim se ženama koje rade u državnoj službi, pravosuđu i vojsci zabranjuje da islamska obeležj akoja podrazumevaju pokrivanje lica.

Bavarska je otišla korak dalje, pa je zabranu proširila i na žene koje rade kao nastavnice i univerzitetski profesori.

U Nemačkoj ima oko četiri miliona muslimana, od kojih je četvrtina stigla od 2015. do 2016. godine iz Sirije, Avganistana i Iraka.

KAMERUN

U Kamerunu su 12. jula 2015. godine, u gradu Fotokol, dve žene pokrivenih lica, izvršile bombaški napad i tom prilikom ubile 13 osoba. Četiri dana nakon toga, Kamerun je zabranio nošenje islamskih velova, uključujući i burku.

Odluka je doneta kako bi se sprečili dalji napadi.

GABON

Zemljla u kojoj preovladava hrišćanstvo, 15. jula 2015. zabranila je nošenje odeće koja prekriva lice na javnim i radnim mestima. Odluka je doneta zbog napada u Kamerunu.

ČAD

Nakon dvostrukog samoubilačkog bomaškog napada koji se dogodio 15. juna 2015. godine, u glavnom gradu te zemlje, Ndžameni, a u kom su nastradale 33 osobe, čadska vlada je 17. juna 2015. objavila zabranu nošenja burke na svojoj teritoriji iz sigurnosnih razloga.

KONGO-BRAZAVIL

Iako u zemljii nije bilo bombaških napada, vlada je u maju 2015. godine zabranila nošenje velova koji prekrivaju celo lice, u znak borbe protiv terorizma.

KANADA

Pokrajina Kvebek, zabranila je krajem prošle godine, radnicama u javnom sektoru, da nose burku ili nikab. Takođe, Kvebek je uveo obavezu da žene otkriju lice tokom vožnje u gradskom saobraćaju ili kada posećuju državne ustanove.

To znači da, ukoliko ne poštuju ovu odluku, ne mogu da rade kao lekari ili nastavnici, ili da dobiju javno zdravstveno osiguranje dok im je lice pokriveno.

Vlada Kvebeka istakla je da ljudi mogu da podnesu zahtev za izuzeće, ali neki od izuzetaka su već implementirani u zakon. Na primer, doktorima je dozvoljeno da nose hirurške maske koje pokrivaju donju polovinu lica, ali ne i veo koji isto radi.

KINA

Tokom prošle godine, kineske vlasti zabranile su nošenje burke u oblasti Ksinijang. Nošenje vela zabranjeno je na javnim mestima, a takođe zabranjene su i duge brade i školovanje kod kuće.

Uvođenjem ovakvih mera, Kina je intenzivirala represiju nad onim što smatra religijskim ekstremizmom u zapadnoj pokrajini Ksinjiang, u kojoj živi 10 miliona muslimana.

VIDEO: Zabrađena muslimanka prošetala centrom beograda, evo reakcija prolaznika

(M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ccc

    1. jun 2018 | 23:50

    Imam savremena shvatanja i trudim se da prihvatim bukvalno sve.Ovo je u modernom svetu prevazislo normalne trendove odevanja.Ove zene izgledaju zastrasujuce kao strasila u lepom i modernom svetu.Jos kada ovako odevene zene povezete sa tabloidima u kojima se moze ptocitati da su zive bombe, zaista nam je ovakva odevna kombinacija mučna i prosto je ne treba komentarisati . Smatram da je ove zene mogu nositi u svojim drzavama odakle vode poreklo jer je to u tim zemljama popularno. Nije cudo sto je ovakva odevna kombinacija ukinuta u Evropi.

  • Milica

    2. jun 2018 | 09:12

    Pametno, ako im se ne svidja neka se vrate u svoju zemlju!

  • Nikola

    2. jun 2018 | 04:40

    Zaboravljena Rusija gde je protiv usavno... Srbijo sledi primer evropske unije i zabrani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA