≫ 

Krava "kriminalac" koja je ilegalno prešla u Srbiju, ujedinila svet: Hoće da je uspavaju, na hiljade potpisalo peticiju da trudnu životinju poštede (VIDEO)

Krave kao što je Penka treba da imaju dokumentaciju koja potvrđuje da su zdrave, a ovlašćeni veterinar na teritoriji koja nije u EU mora da potpiše sertifikat kako bi potvrdio da životinja ispunjava sve tražene uslove

  • 7

Krava Penka je pobegla sa jedne farme u Bugarskoj i u svom putovanju dolutala je do Srbije. Iako je nakon dve nedelje vraćena vlasniku, zbog "ilegalnog" prelaženja granica preti joj "smrtna kazna", a svet se izgleda ujedinio zbog toga i peticijom traži od čelnika EU da joj poštede život.

Penka je stelna i kako kaže njen vlasnik, Ivan Haralampijev, za nešto manje od tri meseca trebalo bi da se oteli.

>>> On je grli, ona vrti repom od sreće i liže ga: Zdravko se posle pola godine vratio iz Nemačke i sreo sa svojom kravom (VIDEO)

Uprkos zdravstvenim potvrdama koje su izdali srpski veterinari, Penki preti "smrtna kazna" zbog kršenja strogih pravila EU, a sve u cilju zaštite bezbednosti.

Zvuči smešno, ali da je krava imala "validnu dokumentaciju" za prelazak granice, sada ne bi bilo nikakvih problema. Haralampijev je za lokalnu televiziju izjavio da krava zbog izlaska sa teritorije EU, ne može ponovo da živi na istom mestu i zbog toga će uskoro doći veterinar da je uspava.

Kako nalažu pravila Evropske komisije za transport goveda preko granice, krave kao što je Penka treba da imaju dokumentaciju koja potvrđuje da su zdrave, a ovlašćeni veterinar na teritoriji koja nije u EU mora da potpiše sertifikat kako bi potvrdio da životinja ispunjava sve tražene uslove.

Aktivisti za zaštitu životinja apelovali su na zvaničnike EU da ne ubijaju Penku, a Haralampijev je rekao za bugarsku televiziju BNT da je zatražio da njegova krava bude spasena.

Foto: Tanjug/AP

Političar iz britanskog regiona Istočna Engleska Džon Flek ponudio je da plati veterinara EU za neophodne preglede.

- Kratka šetnja ne bi trebalo da bude veliki prekršaj - rekao je on, prenosi BBC.

Svi svetski mediji preneli su vest o kravi "kriminalcu", a više od 16.000 ljudi do sada je potpisalo peticju kojom se traži spas za Penku.

Ukoliko želite da sačuvate život ovoj kravi, koja je "krenula na put bez dokumenata", peticiju možete da potpišete OVDE.

VIDEO: Ova kravica je došla na doručak....u kuhinju!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • пиши ћирилицом

    9. jun 2018 | 17:51

    Људска глупост је немерљива.

  • He

    9. jun 2018 | 17:38

    Jel.mora i krvnu sliku da ima ...ili urinokulturu...mislim posto je iz EU....

  • ilija bajić

    9. jun 2018 | 18:53

    PUSTITE KRAVU DA ŽIVI KRAVAJE SIROTINJSKA MAJKA POZ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA