Otkriveni šokantni podaci: Bombardovanje tokom Drugog svetskog rata bilo je toliko jako, da je oštetilo i atmosferu (FOTO)

Ovaj rat bio je svedok eksplozivne trke u naoružanju, koja je kulminirala u svom najekstremnijem obliku, korišćenjem atomskih bombi.

  • 3

Bombardovanje tokom Drugog svetskog rata ostavilo je neizbrisiv trag u gradovima širom sveta, ali i u sećanjima ljudi koji su preživeli. Poslednja istraživanja pokazala su da je najdestruktivnije razaranje u istoriji, ostavilo traga i na našoj atmosferi.

U doba kada je dugoročni monitoring okoline sve važniji, naučnici prelaze na istorijske baze podataka kako bi pronašli tragove za rešavanje današnjih naučnih zagonetki, prenosi Biznis Insajder.

>>> Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo

Jedan takav skup podataka predstavlja i jedinstveni zapis Zemljine jonosfere - elektrificiranog područja gornje atmosfere naše planete, koji je Istraživačka radio stanica (Radio Research Station - RRS) u blizini britanskog grada Slau, pažljivo snimala od 1933. godine pa naovamo.

Britanski RAF i američke vazduhoplovne snage bacile su 42.500 tona visokog eksploziva samo u Berlinu - Foto: Profimedia

Naučnici RRS-a nadgledali su jonosferu, koja je tada bila od vitalnog značaja za daljinske radio komunikacije. Jonosfera reflektuje kratkotalasni radijus i omogućava da se signal prenese na velike udaljenosti. Primetili su da je gustina jonosfere izuzetno promenljiva, pa su iz tog razloga postavili stanicu za nadgledanje kako bi pronašli obrasce te varijabilnosti.

Podaci koje je zabeležila britanska istraživačka stanica, doveli su do otkrića da je razaranje tokom Drugog svetskog rata ostavilo velike posledice u našoj atmosferi. Ovaj rat bio je svedok eksplozivne trke u naoružanju, koja je kulminirala u svom najekstremnijem obliku, korišćenjem atomskih bombi.

Ipak, najdestruktivnija energija i dalje dolazi od konvencionalnog oružja. Alijansa je izbacila više os 2,75 miliona tona TNT-a, što je ekvivalentno 185 Hirošima.

Ovaj rat bio je svedok eksplozivne trke u naoružanju, koja je kulminirala u svom najekstremnijem obliku, korišćenjem atomskih bombi - Foto: AP/Tanjug

RAF-ov četvoromotorni bombarder Lankaster, koji je mogao da ponese 11 tona tereta, isporučivao je više bombi nego bilo koji drugi avion u Drugom svetskom ratu. U bombardovanju nisu stradali samo određeni ciljevi, već čitavi gradovi.

Britanski RAF i američke vazduhoplovne snage bacile su 42.500 tona visokog eksploziva samo u Berlinu, plus 26.000 tona zapaljivih bombi. Direktni udari uništavali su čitave stambene blokove.

Podaci o promenama u jonosferi koje je sakupio RRS čuvaju se u Centru za podatke o solarnom sistemu u Velikoj Britaniji u Ruterford Eplton Laboratoriji.

Bombardovanje tokom Drugog svetskog rata bilo je toliko intenzivno da je ostavilo traga na atmosferi - Foto: NASA

Kombinovanjem podataka iz 152 najveća slučaja bombardovanja, bilo je moguće utvrditi da su ovi događaji oslabili jonosferu. Iako malo, ipak jesu.

Ova potpuno neočekivana veza između skupova podataka iz dve očigledno odvojene discipline, ukazuje na to da se odgovori mogu naći na mestima gde se to najmanje očekuje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Toni

    15. oktobar 2018 | 03:16

    Prokleti britanci

  • Тодорић

    15. oktobar 2018 | 07:19

    Што их није култивисало,они баш воле да бомбардују Београд посебно,од чистог миља и правичности,и ради побољшања атмосфере...бомбардовање Србије је начин да се увећа штета,како тога нису били свесни? Ти,културни...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA