Ponovo se probudio virus koji ne bira između dece i odraslih: Brojni vrtići u velikom problemu

Virus ne traje duže od dan, dva, ali za to vreme napravi totalnu pometnju u organizmu

  • 1

Stomačni virus ili tek veći broj sporadičnih slučajeva, ovih dana se veliki broj sugrađana javio redakciji "Telegrafa" sa stomačnim tegobama. Kako u Srbiji ne postoji institucija koja se bavi evidencijom slučajeva stomačnog virusa, možemo samo da nagađamo da li je virus ili bakterijska infekcija hranom, ali šta god da je od ta dva, postoji način da prepoznate o čemu je reč i kako da pomognete sebi.

Za tri dana stomačni virus pokosio 94 policajca u Sremskoj Mitrovici

Beograđanka G.Ć. (31), koja je nedavno imala probleme sa stomakom, nije se javljala lekaru, pa je pomoć potražila u apoteci. Tamo je, izneđu ostalog, čula od apotekarke da se verovatno radi o "ferari" virusu, koga su slobodno nazvali tako jer ne traje duže od dan, dva, ali za to vreme napravi totalnu pometnju u organizmu.

- U nedelju na poslu, posle jela, osetila sam kao da mi je želudac pun i da ne radi. Posle toga je nastupila mučnina i počelo je da me boli celo telo. Na povratku kući, morala sam da zaustavim auto jer sam momentalno dobila poriv da povratim. Posle nekoliko "pražnjenja", počela je da me boli glava, dobila sam temperaturu i groznicu. Sutradan mi je već bilo malo bolje, ali sam imala učestale stolice. Treći dan me je sve prošlo, ali evo sada se odigrao identičan "scenario" sa mojim dečkom - priča G.Ć.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zimski period obično nije, kako kaže epidemiolog dr Branislav Tiodorović, vreme kada se javljaju stomačni virusi. Oni su mnogo učestaliji na proleće ili jesen, kada je zabeležen veliki broj slučajeva. Ipak, od bakterijske infekcije hranom razlikuje se po tome što virus najčešće prati blago povišena temperatura.

U oba slučaja pomažu probiotici i dijetetski način ishrane.

- Kod svih stomačnih tegoba preporučujem dijetalnu ishranu bez mlečnih proizvoda i šećera, barem dok se stolica ne stabilizuje. Najbolje je da konzumirate pirinač i krompir u tim danima i unosite što više tečnosti - savetuje dr Tiodorović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Institut za javno zdravlje Srbije "Batut", kao i lokalni zavodi za javno zdravlje nisu objavili epidemiju, ali nije isključeno da to urade iduće nedelje jer kako je objasnio dr Predrag Kon, kada se javi veći broj slučajeva sa sličnim simpomima u vrtićima ili kolektivima za stare, onda ekipe izlaze na teren, uzimaju uzorke i isputuju da li se radi o virusu.

- Neretko se stomačni problemi javljaju kao manifestacija gripa koji je prisutan, pa narod samostalno zaključi da se radi o stomačnom virusu, ali da bi zaključili da li je virus u pitanju, kolektivi moraju da prijave to i da se uzmu uzorci, a to retko ko u Srbiji radi - zaključuje dr Kon.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    16. februar 2017 | 11:27

    Исти случај и код нас, жена, деца, ја , свастика, пријатељица. Мука, повраћање у млазу, пролив, грозница, и сутрадан цело тело се распада. Траје два дана.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA