≫ 

DA LI MOŽETE DA POGODITE ČIJA JE OVO BOGOMOLJA? Ako uspete iz prve svaka čast! (FOTO)

Arhitektonski stilovi u kojima su sinagoge širom sveta građene vrlo su raznoliki jer zavise od epohe i mesta, ali su uprkos tome toliko specifične da je praktično nemoguće zameniti ih za bogomolju bilo koje druge religije

  • 0
Rekonstrukcija jevrejske sinagoge iz poljskog sela Gvožđec koja se može videti u sklopu stalne postavke Muzeja istorije poljskih Jevreja u Varšavi. Foto: Wikimedia Commons/Pudelek Rekonstrukcija jevrejske sinagoge iz poljskog sela Gvožđec koja se može videti u sklopu stalne postavke Muzeja istorije poljskih Jevreja u Varšavi. Foto: Wikimedia Commons/Pudelek

Sinagoga je danas primarna jevrejska bogomolja, a dugo je nakon rimskog rušenja jerusalimskog Hrama u I veku bila i jedina zvanična u judaizmu (danas postoji reformski pokret koji gradi "hramove"). Sama reč, međutim, nije hebrejska već grčka i znači doslovno "skupština"; na hebrejskom se zove "bet keneset" što znači "kuća zbora" ili "kuća skupštine", odnosno "bet tefila" što znači "kuća molitve".

Zid plača nije najveća jevrejska svetinja, najveća je KAMEN TEMELJAC ispod islamske Kupole na steni! (FOTO)

Sinagoge imaju veliku središnju dvoranu za zajedničku službu i molitvu koja služi kao glavno svetilište, ali mogu da imaju i manje prostorije za učenje i druženje, kao i kancelarije; neke čak imaju odvojene sobe za izučavanje svetih spisa, posebno Tore, koje se zovu "beit midraš" kod Sefarda a "beis medraš" kod Aškenaza, što u oba slučaja znači "učionica".

SVE SVETINJE NA BRDU IZNAD JERUSALIMA: Tu su tačka iz koje je Bog stvorio svet i prah od koga je stvorio Adama (FOTO)

Da bi se zajednička služba ili molitva odigrale neophodan je kvorum, "minjan", što znači "broj"; kod tradicionalnijih Jevreja to znači deset odraslih muškaraca, ali kod modernijih u "minjan" se računaju i odrasle žene.

Arhitektonski stilovi u kojima su sinagoge širom sveta građene vrlo su raznoliki jer zavise od epohe i mesta, ali su uprkos tome toliko specifične da je praktično nemoguće zameniti ih za bogomolju bilo koje druge religije.

Ispod islamske svetinje još veća jevrejska, ispod nje pećina, a ispod pećine BUNAR DUŠA I DOKAZ DA BOG POSTOJI (FOTO)

Mahom su vrlo živopisnih spoljašnjosti i enterijera, a sve imaju "bimu" (platformu na kojoj se nalazi rabin), menoru (svećnjak koji je u svom originalnom obliku bio jedini objekat spasen iz Hrama nakon uništenja) i kovčeg sa Torom (u kojem se čuvaju sveti spisi i koji simboliše izgubljeni Kovčeg zaveta) koji je tako pozicioniran da onaj ko je okrenut ka njemu gleda ka Jerusalimu.

Nisu bespotrebno dve hiljade godina govorili: dogodine u Jerusalimu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA