6

SRBI I MAĐARI SU BRAĆA PO ORUŽJU: Da li ste čuli za Crnu armiju kralja Matije Korvina? (FOTO)

Najveća i možda jedina prava profesionalna vojska srednjeg veka formirana je u našem susedstvu, u Ugarskom kraljevstvu, od strane najslavnijeg i najučenijeg od svih evropskih vladara svog doba. Gro njeno činili su Nemci, Česi, Poljaci i ponajviše — Srbi

Crna armija, nazvana tako verovatno zbog crnih oklopa koje su njeni pripadnici nosili, bila je vojna formacija Ugarskog kraljevstva koju je — na temelju plaćeničke vojske svoga oca Janoša Hunjadija (koji može biti srpskog porekla budući da mu se otac zvao Vojk a deda Serbe) — uspostavio 1458. godine najslavniji od svih mađarskih monarha: Matija Korvin.

Na ideju da osnuje istinsku stajaću vojsku koja bi celim svojim bićem bila posvećena samo ratu i ratnoj veštini, došao je Matija još u ranoj mladosti dok je čitao žitija Julija Cezara i tekstove o njegovim osvajanjima po Galiji i drugde.

Vojske drugih država u Evropi, još od raspada Rimskog carstva, sa izuzetkom Vizantije (Istočnorimskog carstva, koje je do samog kraja svog postojanja baštinilo tradicije celovite imperije Rima), nisu imale stajaće vojske. Pekari, kovači, zemljoradnici, stočari, dobrovoljno su regrutovani po potrebi a mamljeni poreskim olakšicama (recimo, u Srbiji, bili su oslobođeni plaćanja mnogih dažbina oni što su hteli da se bore).

Matija Korvin je to, nakratko promenio; zapravo, nije bio jedini, i francuski je kralj Luj XI imao stajaću vojsku, ali minijaturnu u poređenju sa silom Korvinovom koja je u početku brojala 6-8.000 vojnika da bi sredinom osamdesetih godina XV stoleća narasla na skoro 30.000 (toliko ih je paradiralo Bečom te godine).

Spomenik ugarskom kralju Matiji Korvinu u Klužu, rumunskom gradu u Transilvaniji. Foto: Wikimedia Commons/Matei Domnita

Sastavljena mahom od Srba, Nemaca, Čeha i Poljaka, a od 1480. godine i Mađara, totalno posvećena veštini ratovanja, Crna je armija harala Srednjom Evropom, osvojivši velike delove Austrije (uključujući i gorepomenuti Beč, pa otud i ona pobednička parada), pola Češkog kraljevstva, a tukla je i Osmanlije.

Što se uspeha protiv ovih potonjih tiče, najčuvenija je pobeda u Bici na Hlebovom polju u Transilvaniji u kojoj su sa jedne strane učestvovale snage Ugarskog kraljevstva i Srpske despotovine (tada već na teritoriji današnje Vojvodine, te stoga podređene ugarskom kralju), a sa druge Otomansko carstvo i Vlaško kneževstvo.

Odigrala se 13. oktobra 1479. godine, a trupama Crne armije komandovali su generali Vuk Grgurević Branković (Zmaj-Ognjeni Vuk), Pal Kiniži i Stefan V Batori. Turci su bili samleveni silom koja je na njih udarila; dok su sa naše strane gubici bili oko 3.000, sa njihove su bili petostruko veći.

Bitka na Hlebovom polju na kojem su Mađari i Srbi, u sklopu Crne armije, zgazili Osmanlije 1479. godine. Foto: Wikimedia Commons/virtualismuzeum.com

Na ovom mestu treba pomenuti i pohod Korvinov koji je 1481. imao za cilj oslobođenje Srbije, kada je Crna armija stigla čak do Kruševca; Zmaj-Ognjeni Vuk bio je i tom prilikom jedan od komandanata, kao i vojvoda Dmitar Jakšić (njegov sinovac Marko poginuće na Mohaču). Pohod nije uspeo i hrišćanska se vojska povukla, a tom prilikom je nekih 110.000 Srba naseljeno u okolini Temišvara.

Efikasnost Crne armije na najdubljoj ravni ležala je u inteligenciji samog kralja Matije Korvina, njegovoj dalekovidosti, prilagodljivosti promenama, zašto da ne, i shvatanju vremena u kome živi i važnosti korišćenja tehnološkog napretka do maksimuma.

Zbog takvog stava Korvinovog desilo se da Crna armija akcenat stavi na upotrebu vatrenog oružja: svaki četvrti pripadnik ove formacije imao je arkebuzu (rana forma puške koja se koristila do XVII veka), što je bila neuobičajena stopa za to doba (čak i početkom narednog XVI stoleća, tek je svaki deseti evropski vojnik imao vatreno oružje). A dao bi Korvin svakom svom crnoarmejcu arkebuzu, ali je barut u to doba bio izrazito skup, pa nije bilo izvodljivo.

Vuk Grgurević Branković, znan kao Zmaj-Ognjeni Vuk, titularni srpski despot i general Crne armije Matije Korvina. Foto: Wikimedia Commons/staresrpskeslike.com

Taktika Crne armije takođe je bila mudra i neuobičajena. Okosnicu njenu činili su pešadija, artiljerija te laka i teška konjica. Mislite, tako je bilo svuda? Da, ali način na koji su ovi rodovi korišćeni je bio drugačiji.

Korvin je shvatio da je vreme teške konjice prošlo, pa ju je koristio da zaštiti laku pešadiju i artiljeriju, dok je laku konjicu koristio za sporadične i iznenadne napade na neprijatelja. Pored toga, u sklopu Crne armije postojala je i na Dunavu rečna flota sa 364 lađe i 2.600 mornara: Srba.

Smrt kralja Matije Korvina 6. aprila 1490. godine u Beču bila je ujedno i smrtna presuda Crnoj armiji, a to je sa svoje strane možda bila i smrtna presuda Ugarskom kraljevstvu koje će nekoliko decenija kasnije doživeti kolaps na Mohaču.

Sveti Đorđe i Sveti Florijan obučeni u oklope Crne armije, ugarske profesionalne vojske u kojoj su gro boraca činili Srbi, Nemci, Česi i Poljaci. Foto: Wikimedia Commons/warfare.meximas.com

Zapravo, Korvinova smrt i neuspeh njegovog sina Janoša da se nametne ostalim velikašima kao naslednik prestola, dovela je bila do pobune Crne armije i malog unutrašnjeg rata koji je teško i nepotrebno opisati u detalje osim što treba napomenuti da je iz svega kao novi kralj izašao Vladislav II (inače izdanak poljske dinastije Jagelonaca).

Naposletku, vlastelini u državnom saboru kraljevstva uspešno su snizili poreske stope za 70-80 odsto, i time onesposobili zemlju za odbranu. Zbog nedostatka novca, Vladislav II nije mogao da pokrije troškove velike stajaće vojske, posebno ne nakon što je većinu kraljevskih imanja darovao vlasteli, kojoj je preusmerio i većinu drugih prihoda.

Zato je Crna armija konačno raspuštena u godini 1494. a velikaši otišli i korak dalje pa razmontirali i centralnu državnu administraciju i birokratiju širom kraljevstva.

Zastava Crne armije, ugarske profesionalne vojske utemeljene od strane kralja Matije Korvina, u kojoj su gro boraca činili Srbi, Nemci, Česi i Poljaci. Foto: Wikimedia Commons/Thommy

Posledice svega toga bile su strašne. Odbrambeni sistem koji je postojao do tada, prestao je da postoji, jer graničari i posade utvrđenja nisu više plaćani, tvrđave su počele da propadaju, a svaki pokušaj da se nešto promeni bio je gušen. Da li vam ovo zvuči poznato? Carevina Srbija je bila prošla kroz istu samoživost velikaša vek i po ranije, a svi znamo kako se to završilo.

Ali za kraj, vratimo se na još jedan detalj vezan za Crnu armiju, a to je zastava koju možete da vidite na slici iznad.

Nema potrebe da vam je do krajnosti opisujemo, pa ćemo samo skrenuti vašu pažnju na detalj u sredini u kojem se nalazi plavi štit sa crnim gavranom na grani koji u kljunu drži prsten. Gavran je aluzija na grb Hunjadija sa kojeg dolazi i Matijin nadimak Korvin. Korvin znači gavran.

(O. Š.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: matija-korvin ugarska srbija srpska-despotovina vuk-grgurevic crna-armija madjarska madjari hrvatska transilvanija cesi nemci poljaci osmanlijsko-carstvo osmanlije turci istorija zabavnik
Najnoviji komentari
 • S
  SuverenaAnonimka

  Ватиканске лаже и обмањивања ! Докле више ? Мађари су нас косили по папским наредбама а наше момке стављали на прву линију ! Бугари су нама пријатељи - то су словенска браћа које је Обреновић 1885 напао !

 • I
  Istorija

  Super tekst,volim istoriju dajte jos ovakvih clanaka...

 • N
  NAPOLEON

  Prelep tekst.Lepo je imati saznanja o putevima utvrdjenja i nastajanja istorije...

NESTVARNA PRIČA: Kako je prosti sin grčkog ribara postao najmoćniji čovek Osmanlijskog carstva (FOTO)

BILO NEKADA U SRPSKOJ ŠTAMPI: Misteriozno samoubistvo blagajnika potreslo Šabac 1936. godine, krvave kame sevale širom kraljevine (FOTO)

SRPSKA KONJICA ZAPLIVALA JADRANOM U DRAČU: Kako su naše stare novine videle vrhunac Prvog balkanskog rata (FOTO)

TURNIR PIJANACA U STAROM BEOGRADU: 7 sati ujutru, svi pod stolom ili na stolu, nenačeti jogurt ih opominje da se ne okanu pića (FOTO)

KAKVA FOTKA SRPSKE VOJSKE! Junicom na ražnju i bardacima vina ratnici kralja Petra proslavili bugarsku predaju (FOTO)

"HRISTE, GOSPODE NAŠ, POMOZI NAŠEM GRADU DA ODBIJE AVARE": Potresni natpis na crepu u Sirmijumu iz 582. godine (FOTO)

NACISTIČKI SEKSI-HUMOR TOKOM OKUPACIJE BEOGRADA: Na šta su Srbi parili oči za vreme Drugog svetskog rata (FOTO)

Jezivi masakr na Dan zaljubljenih: Al Kapone je hteo da preuzme kontrolu nad čitavom mafijom, odlučio se za brutalno ubistvo (FOTO) (VIDEO)

OVO DA BUDE UZOR SVIMA: Ruski i američki vojnik zagrljeni opominju i podsećaju Moskvu i Vašington (FOTO)

Marseljski atentat na kralja Aleksandra u 17 NASLOVNICA ondašnje srpske štampe: Ovo vam nikada nije ispričano na ovaj način (FOTO)

FOTO-UBOD: Srpski oficir šmekerski pozira među ženama i saborcima posle bitke koja je Turke isterala iz Makedonije

Najveće srpsko groblje u Americi tesno za sve naše emigrante: Decenijama su Srbi sahranjivani na stranom kontinentu, a sada je ono prepuno (VIDEO)

BIZARNI OBIČAJ STARE SRPSKE ŠTAMPE: Čik pogodite zašto je ovaj čovek zaokružen na slici (FOTO)

Kako je vojvoda Petar Bojović sam automobilom osvojio turski Bitolj (FOTO)

Raja na ulicama pevajući čistila sneg, taksisti vozili besplatno, u kafani nije bilo prazne stolice: 34 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu (VIDEO)

"SRBIJA JE SLOBODIJA": Kamera pre 105 godina snimila nestvaran događaj na kapiji Dušanovog grada (FOTO)

STRANCI O VOJSCI KRALJEVINE SRBIJE: Srbi su hrabri i izdržljivi kao i Bugari, ali imaju prednost što su civilizovani (FOTO)

OVAKVU SLIKU TITA KAO ROBIJAŠA JOŠ NISTE VIDELI: Najveća tajna Jugoslavije o Josipu Brozu (FOTO)

DA LI VIDITE ŠTA JE NA SLICI? To Srbin bahato pozira na toni zaplenjenog turskog oružja posle Kumanovske bitke (FOTO)

NEMAČKI TITANIK imao sudbinu još tragičniju od pravog: Nacistička "elita" krenula na poslednje putovanje, pa su naišli britanski bombarderi (VIDEO)

ZADNJE HEROJSTVO MAJORA BLAGOJEVIĆA: Đeneralu dao reč da živ neće sići sa Čupinog brda — održao reč (FOTO)

IZ STARIH SRPSKIH NOVINA: Zašto je policija pre tačno 94 godine lovila Kineze po ulicama Beograda (FOTO)

Kako izgleda život čoveka koji danas želi da bude pravi hrišćanin? OVA SLIKA POGAĐA SUŠTINU! (FOTO)

NAJMOĆNIJA SIMBOLIKA IKADA: Ruska pobeda u Staljingradu poklopila se sa 10. godišnjicom dolaska Hitlera na vlast (FOTO)

FENOMENALNA FOTKA: Američki bombarder izranja iz oblaka dima iznad rumunske naftne rafinerije u službi Hitlera

Ako želite da živite kao OVAJ AUSTRIJSKI CAR dovoljno je samo da uradite tu jednu stvar (FOTO)

SRBIJO, NAJLEPŠA SI ZEMLJA NA SVETU: Ova fotografija Lazarice krije smisao i suštinu našeg srednjevekovlja (FOTO)

Smrad, leševi, živi mrtvaci i lampa od ljudske kože: Potresne scene iz ozloglašenog nemačkog logora nakon oslobođenja (VIDEO)

Poslednje fotografije sa Titanika koje su dugo skrivane od javnosti: Objašnjenje zašto su ljudi ginuli ili preživeli (FOTO) (VIDEO)

MAGIČNI GRAD NA OBRONCIMA KOPAONIKA: Ovo je Koznik, zaboravljena tvrđava kneza Lazara i Rada Oblačića (FOTO)

GRAD ŽRNOV POVRH AVALE: Sve o tvrđavi iz srednjeg veka koja je srušena zbog Spomenika neznanom junaku (FOTO)

VULKANSKA KUPA USRED SRBIJE: Lava spava ispod Ostrvice, a niko ne zna kada će se probuditi (FOTO)

FOTO-UBOD: Džamija i njen vitki minaret ispod drevne srpske tvrđave Mileševac

Razrešena misterija mumije za koju su odgovor tražili decenijama: Predak je poznatog evropskog političara (FOTO) (VIDEO)

IZGLEDA KAO ŠKOTSKA, A U STVARI JE SRBIJA: Spektakularni pogled na čuvenu tvrđavu iz našeg zlatnog doba (FOTO)

VELIKI SRPSKI HEROJ ZA KOGA SRBI NI NE ZNAJU: Ovaj mladić je naš najuspešniji pilot svih vremena (FOTO)

Dan kada su Rumuni masakrirali Amerikance na nebu iznad Ploeštija (FOTO)

Misterija Titovog bodeža sa neobjašnjivim moćima: Tvrde da je sečivo pod uticajem natprirodnih sila! (FOTO)

VELIKI BRAT U KRALJEVSKOM BEOGRADU: Kako je javnost pre 100 godina pratila svaki korak poznatih ljudi (FOTO)

NEUNIŠTIVA LEGENDA VELIKOG RATA: Britanski general bez oka i ruke koji je svojim vojnicima uvek govorio: "ZA MNOM!" (FOTO)

PRVI BALKANSKI POTURICA: Osmanlije nisu bile ni prešle Helespont, a ovaj tip je već znao kuda vetar duva (FOTO)

Zaprepastićete se kad vidite šta je vojvoda Živojin Mišić rekao o Hrvatima! (VIDEO)