6

SRBI I MAĐARI SU BRAĆA PO ORUŽJU: Da li ste čuli za Crnu armiju kralja Matije Korvina? (FOTO)

Najveća i možda jedina prava profesionalna vojska srednjeg veka formirana je u našem susedstvu, u Ugarskom kraljevstvu, od strane najslavnijeg i najučenijeg od svih evropskih vladara svog doba. Gro njeno činili su Nemci, Česi, Poljaci i ponajviše — Srbi

Crna armija, nazvana tako verovatno zbog crnih oklopa koje su njeni pripadnici nosili, bila je vojna formacija Ugarskog kraljevstva koju je — na temelju plaćeničke vojske svoga oca Janoša Hunjadija (koji može biti srpskog porekla budući da mu se otac zvao Vojk a deda Serbe) — uspostavio 1458. godine najslavniji od svih mađarskih monarha: Matija Korvin.

Na ideju da osnuje istinsku stajaću vojsku koja bi celim svojim bićem bila posvećena samo ratu i ratnoj veštini, došao je Matija još u ranoj mladosti dok je čitao žitija Julija Cezara i tekstove o njegovim osvajanjima po Galiji i drugde.

Vojske drugih država u Evropi, još od raspada Rimskog carstva, sa izuzetkom Vizantije (Istočnorimskog carstva, koje je do samog kraja svog postojanja baštinilo tradicije celovite imperije Rima), nisu imale stajaće vojske. Pekari, kovači, zemljoradnici, stočari, dobrovoljno su regrutovani po potrebi a mamljeni poreskim olakšicama (recimo, u Srbiji, bili su oslobođeni plaćanja mnogih dažbina oni što su hteli da se bore).

Matija Korvin je to, nakratko promenio; zapravo, nije bio jedini, i francuski je kralj Luj XI imao stajaću vojsku, ali minijaturnu u poređenju sa silom Korvinovom koja je u početku brojala 6-8.000 vojnika da bi sredinom osamdesetih godina XV stoleća narasla na skoro 30.000 (toliko ih je paradiralo Bečom te godine).

Spomenik ugarskom kralju Matiji Korvinu u Klužu, rumunskom gradu u Transilvaniji. Foto: Wikimedia Commons/Matei Domnita

Sastavljena mahom od Srba, Nemaca, Čeha i Poljaka, a od 1480. godine i Mađara, totalno posvećena veštini ratovanja, Crna je armija harala Srednjom Evropom, osvojivši velike delove Austrije (uključujući i gorepomenuti Beč, pa otud i ona pobednička parada), pola Češkog kraljevstva, a tukla je i Osmanlije.

Što se uspeha protiv ovih potonjih tiče, najčuvenija je pobeda u Bici na Hlebovom polju u Transilvaniji u kojoj su sa jedne strane učestvovale snage Ugarskog kraljevstva i Srpske despotovine (tada već na teritoriji današnje Vojvodine, te stoga podređene ugarskom kralju), a sa druge Otomansko carstvo i Vlaško kneževstvo.

Odigrala se 13. oktobra 1479. godine, a trupama Crne armije komandovali su generali Vuk Grgurević Branković (Zmaj-Ognjeni Vuk), Pal Kiniži i Stefan V Batori. Turci su bili samleveni silom koja je na njih udarila; dok su sa naše strane gubici bili oko 3.000, sa njihove su bili petostruko veći.

Bitka na Hlebovom polju na kojem su Mađari i Srbi, u sklopu Crne armije, zgazili Osmanlije 1479. godine. Foto: Wikimedia Commons/virtualismuzeum.com

Na ovom mestu treba pomenuti i pohod Korvinov koji je 1481. imao za cilj oslobođenje Srbije, kada je Crna armija stigla čak do Kruševca; Zmaj-Ognjeni Vuk bio je i tom prilikom jedan od komandanata, kao i vojvoda Dmitar Jakšić (njegov sinovac Marko poginuće na Mohaču). Pohod nije uspeo i hrišćanska se vojska povukla, a tom prilikom je nekih 110.000 Srba naseljeno u okolini Temišvara.

Efikasnost Crne armije na najdubljoj ravni ležala je u inteligenciji samog kralja Matije Korvina, njegovoj dalekovidosti, prilagodljivosti promenama, zašto da ne, i shvatanju vremena u kome živi i važnosti korišćenja tehnološkog napretka do maksimuma.

Zbog takvog stava Korvinovog desilo se da Crna armija akcenat stavi na upotrebu vatrenog oružja: svaki četvrti pripadnik ove formacije imao je arkebuzu (rana forma puške koja se koristila do XVII veka), što je bila neuobičajena stopa za to doba (čak i početkom narednog XVI stoleća, tek je svaki deseti evropski vojnik imao vatreno oružje). A dao bi Korvin svakom svom crnoarmejcu arkebuzu, ali je barut u to doba bio izrazito skup, pa nije bilo izvodljivo.

Vuk Grgurević Branković, znan kao Zmaj-Ognjeni Vuk, titularni srpski despot i general Crne armije Matije Korvina. Foto: Wikimedia Commons/staresrpskeslike.com

Taktika Crne armije takođe je bila mudra i neuobičajena. Okosnicu njenu činili su pešadija, artiljerija te laka i teška konjica. Mislite, tako je bilo svuda? Da, ali način na koji su ovi rodovi korišćeni je bio drugačiji.

Korvin je shvatio da je vreme teške konjice prošlo, pa ju je koristio da zaštiti laku pešadiju i artiljeriju, dok je laku konjicu koristio za sporadične i iznenadne napade na neprijatelja. Pored toga, u sklopu Crne armije postojala je i na Dunavu rečna flota sa 364 lađe i 2.600 mornara: Srba.

Smrt kralja Matije Korvina 6. aprila 1490. godine u Beču bila je ujedno i smrtna presuda Crnoj armiji, a to je sa svoje strane možda bila i smrtna presuda Ugarskom kraljevstvu koje će nekoliko decenija kasnije doživeti kolaps na Mohaču.

Sveti Đorđe i Sveti Florijan obučeni u oklope Crne armije, ugarske profesionalne vojske u kojoj su gro boraca činili Srbi, Nemci, Česi i Poljaci. Foto: Wikimedia Commons/warfare.meximas.com

Zapravo, Korvinova smrt i neuspeh njegovog sina Janoša da se nametne ostalim velikašima kao naslednik prestola, dovela je bila do pobune Crne armije i malog unutrašnjeg rata koji je teško i nepotrebno opisati u detalje osim što treba napomenuti da je iz svega kao novi kralj izašao Vladislav II (inače izdanak poljske dinastije Jagelonaca).

Naposletku, vlastelini u državnom saboru kraljevstva uspešno su snizili poreske stope za 70-80 odsto, i time onesposobili zemlju za odbranu. Zbog nedostatka novca, Vladislav II nije mogao da pokrije troškove velike stajaće vojske, posebno ne nakon što je većinu kraljevskih imanja darovao vlasteli, kojoj je preusmerio i većinu drugih prihoda.

Zato je Crna armija konačno raspuštena u godini 1494. a velikaši otišli i korak dalje pa razmontirali i centralnu državnu administraciju i birokratiju širom kraljevstva.

Zastava Crne armije, ugarske profesionalne vojske utemeljene od strane kralja Matije Korvina, u kojoj su gro boraca činili Srbi, Nemci, Česi i Poljaci. Foto: Wikimedia Commons/Thommy

Posledice svega toga bile su strašne. Odbrambeni sistem koji je postojao do tada, prestao je da postoji, jer graničari i posade utvrđenja nisu više plaćani, tvrđave su počele da propadaju, a svaki pokušaj da se nešto promeni bio je gušen. Da li vam ovo zvuči poznato? Carevina Srbija je bila prošla kroz istu samoživost velikaša vek i po ranije, a svi znamo kako se to završilo.

Ali za kraj, vratimo se na još jedan detalj vezan za Crnu armiju, a to je zastava koju možete da vidite na slici iznad.

Nema potrebe da vam je do krajnosti opisujemo, pa ćemo samo skrenuti vašu pažnju na detalj u sredini u kojem se nalazi plavi štit sa crnim gavranom na grani koji u kljunu drži prsten. Gavran je aluzija na grb Hunjadija sa kojeg dolazi i Matijin nadimak Korvin. Korvin znači gavran.

(O. Š.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: matija-korvin ugarska srbija srpska-despotovina vuk-grgurevic crna-armija madjarska madjari hrvatska transilvanija cesi nemci poljaci osmanlijsko-carstvo osmanlije turci istorija zabavnik
Najnoviji komentari
 • S
  SuverenaAnonimka

  Ватиканске лаже и обмањивања ! Докле више ? Мађари су нас косили по папским наредбама а наше момке стављали на прву линију ! Бугари су нама пријатељи - то су словенска браћа које је Обреновић 1885 напао !

 • I
  Istorija

  Super tekst,volim istoriju dajte jos ovakvih clanaka...

 • N
  NAPOLEON

  Prelep tekst.Lepo je imati saznanja o putevima utvrdjenja i nastajanja istorije...

CIA krije veliku tajnu o Jugoslaviji: Mogla je da napravi atomsku bombu do 1980. godine

SENKA ĐORĐA KARAĐORĐEVIĆA NAD SVIMA NAMA: Zagonetni sin kralja Petra, Srbenda do srži kog je brat strpao u ludnicu (FOTO)

Pitanje svih pitanja i senka svih senki: KOLIKO KARAĐORĐEVIĆA HODA MEĐU NAMA, A DA NI ONI SAMI NE ZNAJU ŠTA SU?! (FOTO)

Na današnji dan pre 32 godine prestao je da se proizvodi legendarni "fića": Obeležio je čitave generacije Jugoslovena (FOTO)

USTAŠKI KOLJAČ FRA SATANA: Majka mu bila Srpkinja, a on srpsku decu krampovima klao (FOTO)

Tajna o kojoj se godinama ćutalo: Kako se habzburški dvor ophodio prema lešu Franca Ferdinanda kada je stigao iz Sarajeva (FOTO)

Pronašli su predbračni ugovor star više od 4.000 godina: Ako par ne može da dobije dete, muž može da nađe ženu roba!

Najsmrtonosnije jezero na svetu: Jedne noći je misteriozno ubilo 1.746 ljudi i 3.500 životinja za nekoliko minuta (FOTO) (VIDEO)

Krenuo je putem koji je ruski kaluđer Jegor sam probijao: Otkrio je legendu o tihom i tužnom čoveku, "znaku pitanja koji hoda" (FOTO)

VRANGELOVA SENKA NAD BALKANOM: Sve o mističnom Crnom Baronu, neumoljivom borcu za Rusku imperiju (FOTO)

BEZOBRAZNI TITO: Druže Josipe, šta si to uhvatio u ruke?! (FOTO)

Fotografije koje svedoče o paklu rata: Pogledi vojnika koji su psihički oboleli, u njihovim očima se vidi sav horor krvavih borbi (FOTO)

Konačno je otkriveno šta je princeza Dajana rekla Kamili prvi put kad su se srele: Sasula joj je u lice ono što zaslužuje

Tita možete da mrzite, ali da je bio gospodin čovek — ne možete da mu osporite (FOTO)

TATARSKA SENKA NAD RUSIJOM: Zbog čega su ruski vladari morali da nose ovu kapu kao simbol podjarmljenosti (FOTO)

KRISTALNA NOĆ, PRE SAMO 79 GODINA: Početak najstrašnijeg zločina u istoriji čovečanstva - holokausta (FOTO) (VIDEO)

BBC zavirio u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata u Bosni: Jedna stvar ih je najviše zaintrigirala u Titovom najčuvanijem bunkeru

PAVELIĆEVA SENKA NAD BALKANOM: Istina je, Ante je bio ozbiljna njuška i 1928. godine (FOTO)

Srbin Lazar je najveći američki heroj iz Vijetnama: Bomba mu je oborila avion, sav smrskan je trpeo najgora mučenja, ali nije odao tajne neprijatelju (FOTO) (VIDEO)

Za ovo francusko selo u Žirondi sa pravom kažu da je jedno od najlepših na čitavom svetu (FOTO)

POSLEDNJE UPORIŠTE NDH: Ovde se vodila finalna bitka Drugog svetskog rata — 17 dana nakon što se rat završio (VIDEO)

JE*EMO TI MATER, POLJUBIŠ NAS U D*PE: Odgovor ukrajinskih kozaka turskom sultanu nasmejaće vas do suza (FOTO)

TUPOLJEV IZNAD MOSKOVSKOG NEBA: Beli Labud suvereno dominira vazduhom i po lepoti i po sili koju poseduje (FOTO)

ZEMLJA KOJA JE JOŠ UVEK U SREDNJEM VEKU: Poslednji komad evropskog tla kojim vlada istinska monarhija (FOTO)

15+ VRHUNSKIH RUSKIH DAČA: Svi kao znamo šta je dača, ali šta je dača ZAPRAVO?! (FOTO)

Istorija ne zna da je iko ikada umro onako kako je to učinio ruski imperator Nikolaj Prvi (FOTO)

USPON I PAD OSMANLIJSKOG CARSTVA: 700 godina istorije u jednoj jedinoj slici (GIF)

OTELI GA INDIJANCI KAO DETE: Sudbina od koje će vam se naježiti svaka dlaka na telu (FOTO)

TITO I SRPSKI PATRIJARH BILI PRIJATELJI?! Za vreme Broza, German je uspeo da obnovi i zaštiti sve što je bilo važno (FOTO)

SVE O SKENDERBEGU: Ovo je Đurađ Kastriot, junak srpske krvi kojeg krademo Albancima... Ili ga oni ipak kradu nama? (FOTO)