VAMA JE HLADNO?! Zamislite kako je bilo ovom zavejanom jadniku usred krvavog rata! (FOTO)

Vereščaginova slika „Soldat na snegu“ je nastala dok je Rusko-turski rat 1877. još uvek trajao ili odmah nakon što je okončan. Ta činjenica joj daje posebnu stagu: ona je neposredna, pruža utisak ispovesti, kao da je ratni izveštaj a ne umetničko delo, pa udara pravo u srce i dušu. A pošto smo trenutno i sami zavejani kao i ovaj nesrećnik na straži — udara još direktnije

  • 1
„Soldat na snegu“, Vasilij Vereščagin, 1877-78. Foto: Wikimedia Commons/picture.art-catalog.ru

Srbija je ovih dana okovana snegom i ledom, tučena vetrom i kuknjavom ljudi koji su prinuđeni da izlaze van svojih toplih domova. To je razumljivo: leti se kuka zato što je toplo, zimi se kuka zato što hladno, nije važno zašto se kuka — važno je da se kuka. A međutim, sve zavisi od ugla gledanja i navike. Nakon 30 stepeni u hladu, ako temperatura iznenada padne na deset stepeni, svi će reći da je ledeno. Ako je temperatura duže vremena oko 10 stepeni, pa iznenada padne ispod nule, svi će patiti za onih 10 stepeni. Ako bi se privikli na -5, pa dobili -30, nakon što se temperatura vrati na -5 imali bi ljude koji bi govorili kako je napolju toplo.

Imajući sve to u vidu, predstavljamo vam ovo delo ruskog slikara Vasilija Vasiljeviča Vereščagina (1842-1904), koji je bio među prvim ruskim umetnicima priznat u svetu, a koji se posebno proslavio svojim delima sa ratnom tematikom, u koje spada i ovo. Neka njegova dela bila su toliko kontroverzna, da nikada nisu ni štampana u ondašnjim knjigama a kamoli izlagana u galerijama.

Neophodno je pružiti istorijski kontekst ove slike: ona prikazuje scenu iz Rusko-turskog rata 1877. tokom kojeg je Ruska imperija predvodila pravoslavnu koaliciju sastavljenu od Srbije, Crne Gore, Rumunije te bugarskih ustanika i dobrovoljaca a protiv Osmanlijskog carstva. Vereščagin je — nakon što je po izbijanju neprijateljstava svojevoljno napustio Pariz i vratio se u otadžbinu — bio aktivni učesnik ovog sukoba, čak je bio i ranjen, a njegov brat je život izgubio tokom Opsade Plevne.

Slika se zove „Soldat na snegu“, a nastala je između 1877-1878. godine, dakle, dok je rat još uvek trajao ili odmah nakon što je okončan. Ta činjenica joj daje posebnu stagu: ona je neposredna, pruža utisak ispovesti, kao da je ratni izveštaj a ne umetničko delo, pa udara pravo u srce i dušu. A pošto smo trenutno i sami zavejani kao i ovaj nesrećnik na straži — udara još direktnije.

„Soldat na snegu“ (najverovatnije je u pitanju pripadnik Bugarske dobrovoljačke armije) nalazi se u sklopu Vereščaginove „Balkanske serije“ koja je u celini bila inspirisana i koja je nastala tokom i nakon ovog konflikta čiji je ishod bio takav, da je 1878. došlo do srpske, crnogorske i rumunske nezavisnosti, kao i do uspostave Kneževine Bugarske koja je de jure ostala deo Osmanlijskog carstva ali de fakto bila nezavisna, te autonomne bugarske oblasti Istočne Rumelije koja se 1885. ujedinila sa Bugarskom, što je izazvalo bespotrebni kralj-Milanov Srpsko-bugarski rat koji smo izgubili.

Da se za kraj vratimo na sliku: ako vam je hladno, strpite se jer uskoro će biti toplo, a svakako vam nije gore nego ovom jadniku koji je zavejan na straži usred krvavog rata. Od kukanja nema vajde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA