≫ 

7 STRANIH OBRADA MARŠA NA DRINU: Obratite pažnju na Shadows, ali britansku verziju pod brojem 4! Da se čovek naježi! (VIDEO)

Da ova melodija sama po sebi nije tek neka puka naša specifičnost, već da je zbilja vrhunske vrednosti, dovoljno govori činjenica da je nekada bila veliki svetski hit. Nju su obradili mnogi pevači i grupe, posebno šezdesetih godina

  • 7

"Bože pravde" možda jeste zvanična himna, ali zna se od koje pesme ključa krv i koja se pesma pušta sa razglasa i peva na tribinama pred svaku utakmicu i kada se želi našim sportistima da pruži podsticaj za napad koji treba da dovede do pobede. To nije "Bože pravde". To je "Marš na Drinu".

Da ta melodija sama po sebi nije tek neka puka naša specifičnost, već da je zbilja vrhunske vrednosti, dovoljno govori činjenica da je nekada bila veliki svetski hit. Nju su obradili mnogi pevači i grupe, posebno šezdesetih godina, a najpoznatija je verzija iz 1994. koju je na albumu "NATO" izbacila slovenačka grupa Lajbah.

Probrali smo 7 najpoznatijih popularnih verzija, uključujući i tu Lajbahovu. Poslušajte ih pažljivo, a posebnu pažnju obratite na obradu Mari Lafore sa italijanskim tekstom.

1. Jørgen Ingmann - Drina-Marsch (1963) — Obrada ovog danskog autora svojevremeno je bila veliki hit u Zapadnoj Evropi. Završila je na br. 1 danske top-liste, na br. 5 u Zapadnoj Nemačkoj, a našla se i na top-listama u Britaniji, Francuskoj i Americi.

2. The Spotnicks - Drina (1964) — Švedski bend izbacio je ovu pesmu kao singlić. Bila je veliki hit u toj zemlji, kao i u Holandiji gde se našla na osmom mestu tamošnje top-liste.

3. Marie Laforêt - Drina (1964) — Prelepa francuska pevačica i glumica, i velika zvezda svog vremena, obradila je ovu pesmu i ispevala je na italijanskom jeziku. Reči je napisao Danijele Pače.

4. The Shadows - March To Drina (1966) — Ovo je takođe bila jedna od poznatijih obrada šezdesetih godina, a mesto je našla na albumu "Shadow Music" u izvođenju čuvenog britanskog benda koji Klifu Ričardu služi kao podrška.

5. Chet Atkins - "Drina" (1966) — Pojavila se na albumu "From Nashville With Love".

6. James Last - Drina March (1968) — Last je našu pesmu obradio u dva navrata: prvo na albumu "Trumpet A Go Go" krajem šezdesetih na ploči koja je izdata u Zapadnoj Nemačkoj (rođen je kao Hans i Nemac je po nacionalisti), a onda ponovo dvadeset godina kasnije sa holandskim flautistom Berdijenom Stenbergom.

7. Laibach – Mars on River Drina (1994) — Ovo je, možda, najsnažnija i najupečatljivija od svih popularnih verzija ove pesme. Ujedno je i jedina koja je zbilja duboko uznemirujuća. Slušajući je, čovek ima utisak kao da zvuci dolaze iz utrobe Balkana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    8. maj 2017 | 15:59

    Himno,moja!

  • Dani

    8. maj 2017 | 17:32

    Novogodisnji Becki koncert 1987 godine, sigurno najbolja izvedba " Mars na Drinu". Vredi odslusati.

  • Goxy

    8. maj 2017 | 15:20

    Ne znam za koju bih se verziju odlucio,svaka ima poseban trik i osecaj.Srbi pripadaju Evropi i svetu,to je nasa bastina.To sto nekolicina mocnika radi to sto radi je samo interes i nista drugo.Mi imamo prijatelje,i ne smemo drugacije misliti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA