NE MRSITE: Samo jedan dan posta čini čuda za vaše zdravlje!

Reč post svima koji ne poste uliva strahopoštovanje. Oni koji nikada nisu postili ubeđeni su da se tokom potpunog ili delimičnog uzdržavanja od hrane čovek uvek oseća klonulo i izuzetno mršavo. Oni koji su ga isprobali, znaju da stvari stoje upravo suprotno jer post vraća energiju i polet

  • 17

Iako je mršavljenje jedna od posledica posta, ono ne predstavlja cilj po sebi. Istina je da svesno odricanje od hrane izrazito blagotvorno utiče na organizam. Evo koje su sve blagodeti Vaskršnjeg, kao i bilo kog drugog posta, pa makar postili samo na Veliki petak.

Post je predah tokom kojeg se telo oporavlja od prerade uvek novih količina hranljivih supstanci.

Post predstavlja unutrašnje čišćenje od toksina nataloženih nedovoljno svarenom hranom. Otrovi se iz vezivnih tkiva ispiraju preko bubrega, a zatim izlučuju iz organizma.

Post predstavlja odličnu terapiju za lečenje oboljenja povezanih sa nezdravom ishranom, kao što su to gojaznost, dijabetes, akne, alergije…

Post je kura lepote. Većom prokrvljenošću, koža postaje sjajna i ružičasta.

Post pročišava dušu. Na površinu izlaze potisnute misli i osećanja, koji mogu biti prijatnog i neprijatnog karaktera. S obzirom na to da problemi konačno izlaze na čistac, ovo je period kada imamo priliku da nađemo jasniji uvid u njihovo rešenje.

Post je put ka duhovnom prosvetljenju. Neka od najnadahnutijih pesničkih i filozofskih dela nastala su tokom posta.

Post pojačava kondiciju. Ukoliko se telu da šansa da se malo odmori od tromosti izazvane teškom hranom, ono može nesputano osloboditi skrivenu unutrašnju snagu koju crpi iz nataloženih rezervi. Zapravo, ova energija daleko je efikasnija od one koja se dobija direktno iz hrane. Tako da tokom posta se nikako ne bi trebalo odricati sporta i uobičajenih treninga. Štaviše, tokom ovakvog jednog perioda, kretanje i fizička aktivnost su više nego dobrodošli. Bez snage za vreme posta možete ostati samo ako se ulenjite i sve vreme provodite prikovani za kauč ili krevet.

Isplati li se postiti samo jedan dan?

Organizam je barem tog jednog dana u najbukvalnijem smislu oslobođen prerađivanja hrane. Pritom se gubi oko pola kilograma na težini, ali ne masnoća, već uglavnom vode. Ono što je najvažnije je da se iz tela pročišćavaju toksini.

Jedan dan posta naročito je koristan nakon raskošne gozbe, na kojoj se previše jelo i pilo. Jednodnevno gladovanje najbrži je oporavak za organizam.

Osobama koje imaju problema s težinom, ali ne mogu biti na niskokalorijskim dijetama izrazito će biti korisno uvođenje jednog posnog dana nedeljno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    17. april 2014 | 22:49

    Ljudi zasto bogohulite? Zasto vezete post sa dijetama,mrsavljenjem,sprdnjom..jeste li vi normalni? Zna se zasto se posti!!!

  • Marko

    17. april 2014 | 22:50

    Post je prije svega duhovno prociscenje, a ne samo ne unosenje hrane koja sadrzi zivotinjske masnoce. Suzdrzavanje od raznih iskusenja, izazova, grijeha, svadja....

  • Lenka

    17. april 2014 | 22:54

    Post nema nikakvog smisla ako s njime zelite samo da smrsate,ako samo zbog gubitka kilograma i vitke linije postite onda i nemojte da postite.Post ne sluzi za to,post je nesto mnogo lepse i vrednije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA