Evo zašto je dobro biti optimista

Ukoliko na život gledate kao na polupunu čašu, onda ste na konju! Nauka je dokazala da optimizam umanjuje rizik za bolesti srca

  • 2

Naučnici su pratili 7.000 odraslih osoba tokom četiri godine, posle čega je zaključeno da su optimistični ljudi imali 73 odsto niži rizik za srčane bolesti u poređenju s onima koji su bili pesimistični.

- Ne samo da se optimisti zdravije ponašaju, nego oni i veruju da vežbanje i zdrava ishrana pozitivno utiču na zdravlje - objašnjava autor studije i profesor psihologije Univerziteta Mičigen Erik Kim.

Osim toga, optimisti se bolje nose sa stresom, što umanjuje štetne uticaje na zdravlje srca. Doktor Kim dodaje da je potrebno sprovesti još istraživanja da bi se ispitale određene veze između optimizma i zdravlja srca. Inače, oko 80 odsto slučajeva bolesti srca događa se kod starijih osoba.

- Ako se uzmu u obzir sve nuspojave optimizma - sreća, pozitivniji pogled na svet i sebe, druge zdravstvene pogodnosti - važno je da date sve od sebe i da život počnete gledati s vedrije strane - poručuje dr Kim.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. april 2014 | 09:19

    Iz jedne smo case pili, najblizi smo nekad - bili. A sad vise nema nista, pa ti budi - optimista...

  • Lamine

    25. april 2014 | 08:20

    Da li su ovo pročitali svi? I šef ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA