ŠOKANTNO: Kreme za sunčanje s visokim faktorom su podvala! (FOTO)

Najnoviji rezultati testiranja različitih vrsta krema za sunčanje koje se nalaze na tržištu pokazali su se, u najmanju ruku, poražavajućim

  • 19

Svi znamo koliko štete UV zračenje, kojem smo posebno izloženi tokom letnjih meseci prilikom dužeg boravka napolju, a posebno pri sunčanju na plažamamože da nanese koži.

Zato i kupujemo kremice i losione s visokim zaštitnim faktorom, verujući da na taj način najbolje čuvamo sebe i svoju decu od oštećenja i opekotina pa licu i telu, ali i kako bismo smanjili šanse da dobijemo rak kože.

Međutim, testiranjem brojnih proizvoda za sunčanje istraživači su došli do zastrašujućih rezultata. Većina proizvoda nije pružila zaštitu koju je njihov proizvođač “obećao” na pakovanju.

Istraživači američkog “Istraživačkog centra pri Udruženju potrošača” testirali su efikasnost 20 različitih vodootpornih krema, losiona i sprejeva za sunčanje protiv UVB zračenja (koje uzrokuje opekotine ) i protiv UVA zraka (koje uzrokuju starenje kože).

Ova sredstva za zaštitu protiv sunčanja su ispitali na leđima ispitanika koji su išli da se sunčaju. Svi proizvodi je trebalo da ostanu na koži 80 minuta, bez ponovnog nanošenja, bez obzira na to da li je osoba išla na plivanje ili ne.

Naučnici su narednog dana proverili stanje kože ispitanika. Test je prošlo samo sedam proizvoda koji su pružili zaštitu od obe vrste zračenja. Zanimljivo je da su samo dva proizvoda pružila zaštitu od sunca tačno onoliko koliko je pisalo na pakovanju.

Ostale kreme nisu prošle test! Njihova neefikasnost protiv UVB zraka sezala je od četiri do čak 40 odsto od onoga što je pisalo na pakovanju, a više od polovine testiranih proizvoda nije pružilo dovoljnu zaštitu od UVA zraka.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    4. jun 2014 | 08:36

    U Norveškoj svake godine testiraju kreme i objavljuju koliki zaštitni faktor ima svaka od njih i to objavljuju u časopisu za roditelje i decu. Ni jedna krema nema zaštitni faktor naveden na pakovanju ali svakako štiti, samo ih češće treba nanositi. A vi kad ste već objavili tekst i zabrinuli vaše čitaoce, trebali ste i listu testirani krema objaviti. U čemu je inače svrha ovog teksta?

  • Komsija

    3. jun 2014 | 22:12

    I? Koje 4 da kupujemo?

  • miki

    3. jun 2014 | 22:32

    napisite koje su to kreme da znamo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA