Vakcina protiv raka krije se u mačijoj kaki!

Opasni parazit iz mačijih creva, koji kod osoba sa slabim imunitetom može da izazove fatalnu bolest toksoplazmozu, mogao bi uskoro da predstavlja lek za maligna oboljenja

  • 4

Trećina ljudi na svetu zaražena je parazitomtoxoplasma gondii” kojeg nam prenose mačke. Iako u većini slučajeva ne dolazi do jake infekcije, bebe, malu decu, stare i ljude sa oslabljenih imunitetom ova protozoa iz mačijih creva može čak i da ubije.

Međutim, naučnici tvrde da su na putu da reprogramiraju ovog parazita tako da on više ne napada ćelije našeg imunog sistema, već isključivo ćelije raka i to po principu “Trojanskog konja”!

- Sa biološke strane gledajući, mi znamo da ovaj parazit ima moć da stimuliše tačno onaj imuni odgovor koji želimo ako hoćemo da pobedimo rak – rekao je u saopštenju autor istraživanja Dejvid Bzik s Dartmut univeziteta.

Naravno, bilo bi izuzetno rizično obolelima od raka ubrizgavati ovu opasnu protozou, te zato sada stručnjaci istražuju najbolji način da parazit, odnosno njegov ključni gen po imenu CPS, modifikuju tako da on više ne bude smrtno opasan za pacijente.

Kako predviđaju, vakcina protiv raka bila bi personalizovana za svakog pacijenta ponaosob. Pravila bi se tako što bi uzeli zdrave ćelije obolelog, a zatim u toj ćelijskoj kulturi naselili parazita i na taj način dobili pozitivan imuni odgovor. Onda bi tog parazita, sada već naviknutog na konkretan organizam, vratili u organizam, a on bi se dalje borio sa malignitetom.

Eksperimenti na miševima pokazali su da “toxoplasma gondii” uspeva uspešno da savlada tumore jajnika, ali i opaki rak kože, maligni melanom. Nadamo se da će im uspeti!

(Telegraf.rs / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    22. jul 2014 | 12:55

    Manje nervoze, zdrava ishrana i izbacivanje iz glave da ste bolesni, jer to najvise ubija.

  • NigerMonte ♤

    22. jul 2014 | 14:57

    Ahaaa zato mace zakopavaju odma cim se poken*aju.

  • Boris

    22. jul 2014 | 09:33

    Ovakvih prica sam se naslusao.zdrava hrana sto manje nervoze i stresa bolje je od KAKE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA