REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Paralizovani će uskoro moći da prohodaju?!

Zahvaljujući električnoj stimulaciji kičmene moždine naučnici su uspeli da potpuno nepokretnom zamorčetu omoguće da se normalno kreće! Kako najavljuju, uskoro će ova metoda biti dostupna ljudima koji imaju paralizu ruku ili nogu

  • 1

Svake godine 50.000 ljudi usled saobraćajne nesreće ili bolesti biva prekinuta kičmena moždina, zbog čega su osuđeni na život u invalidskim kolicima. Sada oni konačno imaju novu nadu! Već narednog leta krenuće se s eksperimentalnim programom koji će paralizovanim osobama omogućiti da se ponovo usprave i hodaju na sopstvenim nogama.

Neuronaučnici sa Federalnog instituta za tehnološka istraživanja u Švajcarskoj (EPFL) uspeli su da povrate pokretljivost glodarima koji su imali potpunu paralizu sva četiri uda. Kako je objavio list "Science Translational Medicine", stručnjaci su reparaciju nervnih puteva postigli kombinacijom farmakološkog koktela i implanta koji vrši elektrostimulaciju kičmenog stuba u realnom vremenu. Zatim su, nakon rehabilitacije uz asistenciju robota, glodari prohodali.

Koliko je ovo važna vest, znaju svi oni koji su u kolicima, a koji ispred sebe nisu videli ništa drugo osim sumorne budućnosti na točkovima. Ovo istraživanje nastavlja se na ono koje su proletos sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Luisvilu, kada su uspeli da kod četvorice paraplagičara, pomoću elektrostimulirajućeg imlpanta, postignu ograničenu pokretljivost udova.

Švajcarci su sada uspeli da postignu da životinja napravi 1000 koraka zaredom, bez pauze, pa čak i da se penje uz stepenice!

- Uspeli smo da postignemo totalnu kontrolu nad zadnjim nogama glodara. Iako nisu imalu nikakvu svesnu kontrolu nad svojim udovima, ispostavilo se da je moguće aktivirati prekinutu kičmenu moždinu i omogućiti pacovima da se normalno šetaju – rekao je vodeći istraživač, neuronaučnik Gregoar Kurtin.

On se nada da će i ovaj kompleksni sistem, koji su nazvali "Gait" platformom, i ljudima sa delimičnim ili potpunim prekidom kičmene moždine doneti podjednak uspeh. Kako se očekuje, klinička ispitivanja trebalo bi da počnu za manje od godinu dana.

(Telegraf.rs / IFLS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragana djordjevic

    3. oktobar 2014 | 20:50

    Pre sedam godina sam slusala predavanje o ovom eksperimentu.Moze da pomogne samo u pocetku paralize,dok jos nisu propali nervi i misici.Niko nije mogao da nam kaze duzinu rehabilitacije a,kod zamoraca to traje mesec dana 24-tvorocasovnog vezbanja.Koliko je to u ljudskom zivotu niko ne zna.Inace ja sam kvadriplegija vec 48 godina i tesko da bi me sada neko digao iz kolica.Daj Boze da pomogne mladima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA