Otkriven gen proždrljivosti

Ukoliko ste gojazni i stalno se prejedate to najverovatnije nije vaša krivica. Britanski stručnjaci smatraju da je problem u tome što ste nasledili problematičan gen

  • 0

Ukoliko ste non stop gladni i stalno se prejedate znajte da to nije vaša krivica. Krivi su vaši geni, tvrde britanski stručnjaci, a prenosi Dejli Mejl.

Stručnjaci navode da gen koji izaziva proždrljivost u stvari ima zadatak da javi mozgu kada ste siti. To funkcioniše tako što on prenosi hemijski signal do moždanih ćelija koje idu do hipotalamusa koji tada prima informaciju da ste siti, usled čega se zatvara apetit.

Ipak, kod onih osoba kod kojih je ovag gen modifikovan signali stignu do određenih moždanih ćelija, ali ih dendriti ne registruju, tako da mozak ne dobija informaciju da ste siti i vi nastavljate da jedete.

- Ukoliko postoji problem sa Bdnf genom, neuroni ne mogu međusobno da razgovaraju, pa su signali leptina i insulina neefikasni, a apetit se ne smanjuje - rekao je doktor Ksu, jedan od vođa istraživanja.

Stručnjaci će se sada potruditi da otkriju kako ovaj prenos može da se popravi, te stoga tragaju za lekom koji će stimulisati aktivnost Bdnf gena, čime će se sprečiti i lečiti gojaznost.

(B. Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA