TRUDNICE: Ako nećete da porođaj boli, sunčajte se!

Najnovija studija pokazala je da dovoljna količina "sunčanog vitamina, "vitamina D" olakšava porođaj, čak i ženama koje su se odlučile za epidural

  • 4

Istraživanje sprovedeno u Americi sugeriše da je niska koncentracija vitamina D u krvi povezana s bolnijim porođajem. Manjak ovog vitamina čest je u trudnoći, posebno kod vegetarijanki i žena koje su nedovoljno izložene sunčevim zracima.

Novi nalazi se zasnivaju na podacima prikupljenim od 93 trudnice kod kojih je koncentracija vitamina D proveravana pre porođaja i koje su primile epiduralnu anesteziju. Istraživači iz Kedars-Sinai Medikal Centra u Los Anđelesu su utvrdili da su žene koje su imale najmanju koncentraciju vitamina D u krvi dobijale najviše lekova protiv bolova.

Prema rečima stručnjaka, prevencija manjka vitamina D u krvi bi imala značajan efekat na smanjenje bolova tokom porođaja kod miliona žena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    17. oktobar 2014 | 13:05

    Bas se ne preporučuje veliko sunčanje kod trudnica. Uostalom, najsvježije istraživanje pokazalo je da veliko izlaganje suncu moze dovesti do deformiteta kod bebe.

  • Danas svako doktor

    17. oktobar 2014 | 07:06

    Trudnice ne smeju da se suncaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA