HOROR: Dobila sidu od manikira!

Jedna Brazilka toliko nije imala sreće, da se može reći da je pravi baksuz. Ona se zarazila se HIV-om preko pribora za sređivanje noktiju, koji je delila sa svojom rođakom

  • 2

Svi znamo kako se sida prenosi, ali ovo je zaista neobičan slučaj. Dvadesetdvogodišnja devojka iz Brazila pokupila je HIV, ni manje ni više, radeći manikir, odnosno preko makazica, turpijica i drugih sredstava za sređivanje noktiju.

Kada su joj dijagnostikovali HIV, devojka je bila u stadijumu uznapredovale infekcije. Pokazalo se da nije bila u prilici da se zarazi na drugi način, budući da su detaljni nalazi krvi pokazali da se ona virusom zarazila pre nekih desetak godina. Nažalost, ona je svoj kućni pribor za manikir godinama delila sa svojom rođakom, za koju se naknadno otkrilo da je i ona HIV pozitivna.

Doktor Brajan Foli iz Los Alamosa smatra da ovo ne bi trebalo da izazove paniku, budući da je ovaj slučaj toliko "egzotičan", odnosno da je šansa za zarazu na ovakav način zaista svedena na minimum.

- HIV se ne prenosi običnim i svakodnevnim kontaktom, poput korišćenja istog pribora za jelo, zagrljajima ili ukoliko pijete iz iste čaše. Ovaj slučaj je toliko redak i ne bi trebalo dizati paniku, već da ova priča posluži kao primer da ljudi osveste činjenicu da zajedničko korišćenje bilo kakvih predmeta koji mogu biti u kontaktu s krvlju može dovesti do povećanog rizika za infekciju virusom HIV-a ili hepatitisa C - kazao je doktor.

Virus HIV-a se najčešće se prenosi nezaštićenim seksualnim (klasičnim i analnim) kontaktom sa zaraženom osobom (seksualnim odnosom bez kondoma), deljenjem inficiranih igala, preko majke na dete (tokom porođaja i dojenjem), prilikom transfuzije krvi zaražene osobe i sl. Virus se prenosi isključivo telesnim tečnostima kao što su krv, sperma, vaginalni sekret i majčino mleko.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • snezana

    18. novembar 2014 | 03:16

    ne da su sanse da se neko ovako zarazi minimalne,sanse za ovako nesto ne postojee

  • x

    19. novembar 2014 | 17:49

    Posto je iz Brazila ne cudi me sto je zarazena HIV-om. Juzna Amerika,generalno,poznata po prostituciji,i to svi znaju. I ona se verovatno "igrala" s nekim,pa se usrecila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA