Žena vam je trudna? I vi ste!

Verovali ili ne, čim žena ostane u drugom stanju i kod oca deteta počinju da se manifestuju hormonalne promene. Posebno ako je na putu njihova prva beba

  • 0

Dok očekuju da im sin ili ćerka dođu na svet, muškarci nemaju jutarnje mučnine, ne povraćaju, nemaju natečene noge, ne znaju šta su to neprospavane noć zbog trudničkih tegoba. Naravno, sve to osećaju njihove partnerke u čijim stomacima raste novi život.

Ali, ako ste do sada verovali da muškarci nemaju uopšte simptome trudnoće, vreme je da vas razuverimo. I kod muškaraca dolazi do promene u hormonalnom statusu kad im je partnerka trudna!

Muškarci, odnosno njihovo telo i psiha, takođe proživljavaju određene promene. Istraživači su otkrili da se u mesecima dok čekaju bebu i određeni hormoni i kog jačeg pola menjaju i to posebno kada postaju očevi prvi put.

Očinstvo donosi promene kada su u pitanju dva ključna hormona. Naučnici kažu da količina testosterona i estradiola opada kod muškaraca koji očekuju svoje prvo dete, piše “American Journal of Human Biology”.

Sve što se tiče trudnoće kod žena do sada je manje-više poznato, ali to da i muškarci osećaju trudnoću je nešto novo i tek treba dodatno istraživati.

- Neka druga istraživanja su otkrila da se hormoni kod muškaraca menjaju kada postanu očevi, međutim naše istraživanje je otkrilo da se te promene dešavaju i ranije, za vreme 'tranzicije' u očinstvo - kaže Robin Edelstajn, profesor sa Univerziteta u Mičigenu.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA