Marihuana bolja od cigareta

Naučnicisu utvrdili da je zdravije pušiti "travu" od cigareta

  • 1

Velika studija u SAD je dokazala da je marihuana manje štetna za pluća nego cigarete, iako imaju mnoge zajedničke supstance. Opširno istraživanje je vodilo Univerzitet u Alabami, a prikupljalo je podatke na više od pet hiljada odraslih u toku 20 godina. Dok pušenje cigareta bez sumnje prouzrokuje teške probleme sa plućima i respiratornim sistemom, marihuana nema toliko negativne posledice.

- Našli smo tačno ono što smo očekivali kad je reč o konzumiranju cigareta. Dugogodišnja izloženost dovodi do gubitka normalne funkcije pluća, sa tendencijom da ide na gore-  izjavio je profesor Mark Plečer.

- Ipak, bili smo iznenađeni što se marihuane tiče. Došli smo do potpuno drugačijih nalaza - dodao je Mark. "Sa cigaretama je vrlo jednostavno, što više pušite, to više gubite. Sa marihuanom jednostavno nije tako. Važan faktor u svemu je činjenica da pušači popuše 20 ili više cigareta na dan, a konzumenti marihuane je koriste dva do tri puta mesečno, tako da je sama izloženost mnogo manja", izjavili su naučnici. Naravno, ako se pretera sa marihuanom i često se korsti, biće štetna, ali u manjoj meri nego cigarete.

(Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA