DRAMATIČNO: Mutirao virus gripa, oboleće i oni koji su se vakcinisali!

Dominantan virus koji cirkuliše Evropom je virus A podtipa H3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i više komplikacija

  • 8

Iznenadna mutacija virusa gripa mogla bi da znači da će u Srbiji biti na desetine hiljada obolelih, upozoravaju lekari!

Dominantan virus koji cirkuliše Europom je virus A podtipa H3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i više komplikacija. Posebno je zabrinjavajuće da je taj virus naknadno mutirao, pa zaštita protiv njega nije sadržana u ovogodišnjoj vakcini, koja neće biti dovoljno efikasna, pa je realno očekivati da će od gripa oboleti i osobe koje su se vakcinisale, piše Jutarnji list.

Širenju virusa  doprineće i niske temperature vazduha, pošto u hladnijim danima građani više borave u zatvorenim prostorima, gde se grip, koji se širi kapljičnim putem, lako prenosi sa osobe na osobu. Veći broj obolelih može se očekivati i početkom drugog polugodišta, kada đaci krenu u škole.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vest o mutaciji virusa, krenula je iz SAD, a to je potvrdio i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Radi se o tome da je došlo do promene u genetskom sastavu virusa H3N2.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvrk

    7. januar 2015 | 11:59

    Mesec dana traje. Na ebo sam. Perite ruke i isperite usta i nosne duplje sa slanom mlakom vodom. Ja sam ove godine preskočio tu naviku ispiranja i zakačio! Inače dok sam to upražnjavao zadnjih 5 godina se nisam razboleo ni jedan jedini put i bez te vakcine.

  • Dag

    7. januar 2015 | 12:25

    Tu je!Cuvajte se!Ide na pluca! ... (Bez panike,ali, sto vise tecnosti,vitamina i mirovanja.Obavezno kod lekara.Ovo je tek pocetak.)...

  • Nana

    7. januar 2015 | 12:10

    Laički mi se čini da te vakcine nemaju smisla. Podizati imunitet lepim mislima, šetati, hraniti se zdravo, biti umeren, to mi se čini ispravnim. I ko može, boravak na planinama, moru, u čistoj prirodi. Živeli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA