RODITELJI, PAŽNJA: Evo zašto su vam deca debela!

Problem gojaznosti kod dece ne prestavlja više samo sporadične slučajeve, već je u pitanju prava epidemija. Sada postoji odgovor na pitanje zašto do gomilanja kilograma uopšte dolazi

  • 0

Verovali ili ne, ali za porast gojaznosti kod dece kriv je, pre svega, šećer! Zapravo, način na koji on utiče na mozak pojedinih mališana, koji posle ne mogu da mu odole, kao ni drugoj nezdravoj hrani.

Iako ne postoji uzročno-posledična povezanost povećane osetljivosti na šećer i prejedanja, gojazna mladež ima pojačani psihološki odgovor na “nagradivanje hranom”. U istraživanju objavljenom u časopisu "International Journal of Obesity",učestvovala su 23 deteta uzrasta 8 do 12 godina među kojima je desetoro bilo gojazno, a 13 normalne telesne težine

Foto-ilustracija: SnowViolent.blogspot.com Foto-ilustracija: SnowViolent.blogspot.com

Ispitanicima je praćen rad mozga tokom probanja male količine otopljenog šećera u vodi, pri čemu im je rečeno da se koncentrišu na ukus otopljene smese i da je što duže zadrže u ustima. Snimci mozga su pokazali da su gojazna deca imala povećanu aktivnost u amigdali i inzuli - područjima mozga zaduženim za percepciju, emocije, svesnost, ukus i motivaciju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pri tom je aktivnost strijatuma, koji se nalazi u zadnjem delu mozga i čija se aktivnost povezuje s gojaznošću kod odraslih, nije primećena, ali je bitno da se striatum razvija do adolescentskog uzrasta. Zato autori istraživanja ističu da je gojaznost potrebno sprečiti od najranije životne dobi, obzirom da su određena deca osetljivija na "nagradivanje hranom", a jednom kada se gojaznost razvije, teško ju je pobediti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA