Ove namirnice ne samo da sprečavaju, već i leče grip! Neka ih bude i na vašoj trpezi

Vakcinacija jeste jedan oblik prevencije protiv od gripa, ali s obzirom na to da nam preti vrlo otporni virus-mutant, nephodno je upregnuti sva moguća sredstva kako bismo sprečili zarazu da nas uopšte uhvati, ali ako se to već desi, i samu bolest da nas svlada. Hrana je uvek najbolji lek!

  • 2

Sezona OPASNOG GRIPA stigla je u Srbiju. I, ne, nismo željni senzacionalizma, već moramo da vas upozorimo na to da je mutirani oblik virusa A-H3N2, zaista gadan, a za osetljivije osobe može da bude I POGUBAN.

Da bismo ojačali organizam i svoj podigli imunitet na nivo borbene gotovosti važni su uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost, primerena higijena, dovoljno sna, kontrolisanje stresa. U pitanju su faktori su koji znatno utiču na naše zdravlje i otpornost prema bolesti. Kada je reč o ishrani, prava mera vitamina i minerala je ključna.

KEMALA MONTENA UBIO GRIP: Pevač umro posle napada mutiranog virusa smrtonosnog gripa!!!

Evo šta mora da bude na jelovniku svaki dan

Istraživanja su pokazala pozitivan učinak pojedinih supstanci na imuni sistem, odnosno da su one odlični pomagači u borbi protiv mikroorganizma, ali i skraćuju period bolesti. Ovde se prvenstveno misli na antioksidante iz hrane.

Polifenoli i optimalan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina pomažu u prevenciji upalnih procesa i podizanju imuniteta organizma. Najpoželjnije namirnice su: brokoli, jabuke, zeleni čaj, citrusno voće, crvena paprika, kiseli kupus, crni pasulj, suvo voće, đumbir, žitarice, maslinovo i laneno ulje i masna riba (tuna, skuša, haringa, sardina).

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

GRIP UBICA HARA SRBIJOM: Ovo je jedini način da se ne zarazite!

Vitamin C

Stimuliše odbrambeni sistem, jak je antioksidans, a tokom bolesti pojačano se troši. Veće količine nalazimo u agrumima, šipku, kiviju, paprici, kupusu, krompiru.

Cink

Tokom sezone prehlade i gripa potrebno je unositi dodatne količine cinka, najbolje u suplementima koji ga kombinuju s cinkom, jer je u pitanju odličan antiokisands i podizač imuniteta. Prirodni izvori cinka su crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, ostrige, vino, seme bundeve, pivski kvasac.

Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/stockimages Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/stockimages

Vitamin A

Važan je za rad imunog sistema, ali i za održavanje funkcije sluznica koje su prva linija odbrane tela od štetnih materija. Vitamin A zastupljen je u jetri, mleku i mlečnim proizvodima, puteru, žumancetu, ribi i šargarepi.

Vitamin D

Na specifičan način deluje na imunološki sistem i povećava stvaranje antimikrobnih peptida koji uništavaju ćelijsku zid bakterija, virusa i gljivica u telu. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima, žumancetu i gljivama. Za vreme zimskih meseci, kada smo manje izloženi sunčevom zračenju važno je povećati unos vitamina D konzumacijom ovih namirnica.

Foto-ilustracija: A. Selen Selçuk Foto-ilustracija: A. Selen Selçuk

Vitamin E

Jedan je od najjačih antioksidanata i najmoćniji u zaštiti ćelijskog zida od oštećenja slobodnim radikalima pa višestruko deluje na ceo organizam. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja posebno suncokretovo, semenke, bademi, kikiriki, jaja. Rastvorljiv je u mastima, odnosno uljima, prenosi portal Ordinacija.

Omega masne kiseline

Omega-3 i omega-6 su dve od 59 poznatih esencijalnih nutrijenata, što znači da se ne mogu sintetisati u telu. Potrebe organizma se zadovoljavaju unosom, odnosno hranom. Omega 3 je u uskoj vezi sa kontrolom upalnih procesa, zdravljem kardiovaskularnog sistema, mijelinizacijom, alergijskim reakcijama, kontrolom imunološkog odgovora i nivoom hormona.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Zaštitite se od virusa: Viva + jogurt za odbranu imuniteta!

Probiotici

Naučno je dokazano da probiotici jačaju imunitet. Korisne bakterije važni su faktori digestivnog sistema koji učestvuju u odbrambenim mehanizmima organizma, a na taj način iu prevencije gripa.

Redovna fizička aktivnost, higijena, dovoljno tečnosti i izbegavanje stresa takođe odlično su prevnetiva od gripa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA