Ako ne želite grip i prehladu, žvaćite žvaku!

Svi znamo da je žvakanje gume ne samo fantastično zabavan način da osvežimo dah, poboljšamo koncentraciju na ono što radimo, pa čak i trenutno da zavaramo glad. No, sad je dokazano da su žvake zapravo prevencija za mnoge bolesti!

  • 3

Pored toga što su odlični čistači naših zuba od ostataka ručka, žvakaće gume čuvaju nas i od kojekakvih bacila. Pritom, ne pričamo samo o zlim bakterijama koje podižu pH vrednost naših usta i otvaraju put karijesu, već i onim daleko opasnijim. Verovali ili ne, žvake nas čuvaju čak i od virusa gripa!

Ovo su dokazali naučnici, ispitujući sadržaj pljuvačke sa žvaka koje su ljudi ispljunuli do desetak minuta nakon što su ih uzeli.

Oni su otkrili da samo jedna žvakica ima moć da apsorbuje sto miliona mikroba, koji bi inače završili u našem grlu ili disajnom sistemu.

Da biste u gumu zarobili što više ovih sitnih napasti, idealno bi bilo da žvaku žvaćete u proseku jedan minut, pre nego što se stvrdne i postane porozna.

Grafikon: PLoS One Grafikon: PLoS One

Naravno, podrazumeva se da bi trebalo da birate žvake bez šećera, jer se ovom supstancom bakterije hrane, pa vam sve to ništa neće vredeti.

- Naši nalazi pokazuju da žvakanje žvake izbacuje bakterije, viruse i druge mikroorganizme iz usne duplje, čime se ne samo sprečava nastanak bolesti zuba i usta, već se smanjuje šansa da zaraza prodre dalje u telo – napisali istraživači u članku objavljenom u stručnom listu PLoS One.

(Telegraf.rs / RealClearScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA