Nekoliko čvrstih dokaza da treba legalizovati marihuanu i u Srbiji!

Mnoge države se dvoume da li da legalizuju marihuanu, strahujući od posledica koje će to izazvati. Kolorado, američka država u kojoj je ova biljka legalna već godinu dana, može poslužiti kao primer

  • 21

Kolorado je prva američka savezna država koja je legalizovala marihuanu. Od tada je prošlo godinu dana i jasno se vidi da je skeptičnostu vezi s ovim potezom bila neosnovana. Naime, uticaj legalizacije je pozitivan, kako na zdravstvo tako i na zaposlenost, a i kriminalne aktivnosti su smanjene.

Više od 60 prodavnica marihuane otvoreno je u Denveru, koji ima 650.000 stanovnika. U njima se prodaju različite vrste marihuane, kao i drugi proizvodi - kolači, kreme, lule i majice.

- Nije se puno toga promenilo. Policajci nisu primetili nikakvo povećanje obima posla. Legalizacija nije prourokovala porast kriminalnih radnji, a rezultirala je otvaranjem novih radnih mesta - kaže jedan od policajaca za američki “CBS”. Čak je u lokalnim novinama zaposlen kritičar marihuane.

Borba za legalizaciju medicinske marihuane vodi se širom sveta pa i u Srbiji. Ako podržavate leKalizaciju marihuane u našoj zemlji posetite Fejsbuk stranicu - LEKALIZUJ ili profil - LEKALIZACIJA SRBIJE, a u funkciji je i sajt - lekalizuj.rs.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nebesa nam se nisu sručila na glavu - slikovito objašnjava policajac. Trend opadanja brojeva slučajeva vožnje pod uticajem, krađe i nasilni zločini nastavio se i nakon legalizacije. Smanjio se i broj mladih koji konzumiraju kanabis.

Gradonačelnik Denvera, ali i guverner države Kolorado bili su protiv ovog poteza. Ipak, i pored njihovog protivljenja i zabrinutosti, do sada je kroz poreze prihodovano 60 miliona dolara.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    23. januar 2015 | 15:55

    Treba da se legalizuje....Hocete da Vam turisti dolaze na festivale i da ih hapsite zbog dzointa...Uzas

  • pista 021

    23. januar 2015 | 17:11

    treba i to pod hitno. gomilu razloga ima. ko je duvao i duvace, ko nije nece. zece biti kriminala i dilera i necete bogatiti siptare koji vam uzimaju sve sto imate. politicari moji.

  • Sabac

    24. januar 2015 | 12:28

    Legalizovati naravno! Kanabis nije droga ! Drogasu cigare i izazivaju zavinost! Bolje da popuse dzoint nego da piju lekove ! Samo sto mnogima neodgovara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA